La sequera i la presència humana fan perillar la riera de Vallvidrera

Un estudi de la Universitat de Barcelona apunta que la qualitat ecològica de la riera és deficient i recomana mesures urgents per preservar-la


  • Comparteix:

La riera de Vallvidrera / Foto: Wikipedia Commons

La riera de Vallvidrera / Foto: Wikipedia Commons

La presència humana i la sequera estan posant en perill la riera de Vallvidrera. Així ho apunta un estudi del grup de recerca FEHM Lab de la Universitat de Barcelona (UB) encarregat pel Consorci del Parc Natural de Collserola, que conclou que la qualitat ecològica d'aquest ecosistema és deficient. L'estudi també assenyala que els episodis de falta de pluja i les extraccions il·legals d'aigua deixen la riera en una situació extrema que fa 'molt difícil garantir-ne la qualitat i la biodiversitat'. Una de les principals conseqüències d'aquesta situació és el descens de la població de peixos a la riera, que ha baixat respecte a anys anteriors i es troba en 'estat crític'. Aquest reportatge forma part de la sèrie d'informacions per parlar de la sequera que estem patint sota el títol: 'El mes de l'aigua a Cugat Mèdia'.

Els resultats de l'estudi estan agrupats en quatre blocs: tres de diagnosi relatius a la qualitat biològica i estat ecològic, l'estat de població de peixos i l'estat del bosc de ribera; i un bloc de control sobre la dinàmica hidrològica. El document, a més, actualitza les dades i la informació del darrer estudi, que és de 2011, per tal de poder diagnosticar l'evolució de la riera en l'última dècada.

RECUPERA TOTS ELS REPORTATGES DE LA SÈRIE 'EL MES DE L'AIGUA A CUGAT MÈDIA'

Els resultats obtinguts per l'estudi han estat molt marcats per la sequera i assenyalen com en tots els punts mesurats, els cabals han estat molts baixos, i fins i tot en alguns punts del mostreig no s'ha detectat aigua. Per altra banda, alguns dels indicadors químics han donat uns resultats que fan que l'aigua no arribi al llindar de bona qualitat. Per contra, al bosc de ribera s'observa una millora en els trams que s'han restaurat i renaturalitzat, tot i que els resultats són molt variables en la resta de trams i la qualitat va de molt bona fins a la dolenta.

Els pitjors resultats, però, són els que fan referència a la fauna de peixos. L'estudi apunta que només s'han pogut detectar dues espècies: el barb cua-roig, que ha patit un descens notable de població, i l'anguila, amb un sol exemplar capturat. És per això que el document descriu la situació com a "crítica" davant la "clara davallada de la població de peixos respecte als anys anteriors".

Les dues espècies de la riera de Vallvidrera

Les dues espècies de la riera de Vallvidrera / Foto: David Pérez

Recomanacions per preservar la riera

Finalment, l'estudi conclou amb unes recomanacions, algunes de les quals apunten com a "urgents" de portar a terme, com són la millora de l'EDAR (Estació Depuradora d'Aigües Residuals) de Les Planes, reduir les fuites d'aigües residuals, revisar el volum d'aigua de les extraccions legals i eliminar les il·legals, reduir o prohibir l'accés a la llera i ribera i continuar amb els projectes de restauració del rieral.

CONSULTA L'INFORME COMPLET



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.