Xavier Giró: 'Fer periodisme és fer política, i cal fer-ho responsablement'

El professor Giró ha ofert la xerrada inaugural del 38è Curs d'Estiu de la Unipau


  • Comparteix:

Xavier Giró, durant la xerrada del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Xavier Giró, durant la xerrada del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

El professor Xavier Giró té clar que 'discutir és millor que amagar' realitats i aposta per un periodisme 'de pau i de lluita'. El santcugatenc, ja jubilat però alhora encara en actiu, ha ofert la primera xerrada del 38è Curs d'Estiu de la Unipau, que ha començat aquest dijous al Claustre del Monestir i que està centrat en la privació de les llibertats. Giró apunta que una de les grans amenaces de la llibertat són els discursos d'odi, però reivindica el paper del (bon) periodisme per combatre'ls. Així, reivindica que la professió ha de ser 'política', però exercida d'una manera 'responsable'.




Giró ha convidat el públic present a la reflexió sobre la llibertat d'expressió: quins són els límits de l'humor? Quins són els enfocaments correctes de fets noticiosos? En tot cas, apunta que obviar conflictes "no és una opció" i aposta per buscar l'arrel dels problemes i les seves conseqüències. "Diríem que hi ha 50 pisos pastera o que l'increment dels preus del lloguer els fomenta?", ha exemplificat el professor. Humanitzar tots els bàndols, emfatitzar el patiment de tots els actors implicats, desfer estereotips o desetnificar la delinqüència són alguns dels ingredients de la recepta de Giró per trencar el cercle viciós que construeixen els discursos d'odi.

El conferenciant també ha posat en dubte "la tradició i el pensar que el periodisme ha de ser objectiu i neutral". "Prendre partit contra les injustícies no està ben vist", ha lamentat. En aquest sentit, responsabilitza els periodistes ha responsabilitzar-se del "discurs global final" que es deriva d'una notícia o reportatge.

Contra la privació de les llibertats

El Curs d'Estiu de la Unipau ha posat en marxa aquest dijous la 38a edició. Enguany, la cita està centrada en la privació de les llibertats, en un context global amb els discursos d'odi guanyant terreny i una escalada bèl·lica que té la guerra d'Ucraïna com a cas més mediàtic. El president de l'Institut Català Internacional per la Pau (ICIP), Xavier Masllorens, ha reivindicat la importància d'aquest cicle de conferències, que pot contribuir a "canviar el sentit comú de tota una societat".

El president de l'ICIP, Xavier Masllorens; l'alcalde, Josep Maria Vallès; la presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor; i la directora dels Museus de Sant Cugat, Alba Rodríguez

El president de l'ICIP, Xavier Masllorens; l'alcalde, Josep Maria Vallès; la presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor; i la directora dels Museus de Sant Cugat, Alba Rodríguez / Foto: Cugat Mèdia


La presentació del curs ha reunit a la taula de ponents Masllorens, així com la presidenta de la Unipau, Neus Sotomayor; la directora dels Museus de Sant Cugat, Alba Rodríguez; i l'alcalde, Josep Maria Vallès, que ha posat en valor el contingut del cicle. "La llibertat la trobem a faltar quan no la tenim", ha reflexionat.


Xavier Giró

Imagina't que el partit 'v' presenta una llei "per defensar la família" i tu titules: "El partit 'v' presenta una llei per defensar la família". No ho hem de fer ni amb el partit 'v' ni amb cap altre!



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.