Cayetano Fernández: 'Cal posar fi a les polítiques integradores per tal de deixar pas a l'emancipació del poble gitano'

El militant antiracista també ha dit que cal trencar amb l'estructura actual del sistema per acabar amb l'antigitanisme


  • Comparteix:

Cayetano Fernández, durant la xerrada del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Cayetano Fernández, durant la xerrada del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

El militant antiracista i membre de l'organització romaní Kale Amenge, Cayetano Fernández, ha reivindicat la necessitat de posar fi a les polítiques integradores per tal de deixar pas a l'autonomia política i a l'emancipació del poble gitano. El també investigador del Centre d'Estudis Socials de la Universidad de Coimbra ho ha dit durant la seva ponència al 38è Curs d'Estiu de la Unipau. Fernández ha exposat patrons de conducta comuns i ha reclamat que, per acabar amb el racisme i l'antigitanisme, cal trencar amb l'estructura actual del sistema.




L'acte, que també tenia per objectiu tractar i exemplificar la injustícia racial que existeix en institucions de l'Estat espanyol com els tribunals, les comissaries o les presons, ha servit per posar sobre la taula 'les llums i les ombres' sorgides de la lluita contra el racisme durant les últimes dècades.

Fernandez ha recordat que avui dia, tot i que sembla que no es vulneren els drets individuals, sí que es vulneren els drets col·lectius. Un fet que, segons apunta, "no preocupa gaire perquè no interessa que es canviïn les estructures de poder existents". El conferenciant també ha aprofitat la seva visita a Sant Cugat per fer visibles alguns 'casos aïllats' d'antigitanisme recents i que són poc mediàtics.

En aquest sentit, Fernández ha apuntat que resulta imprescindible que es facin públiques dades de cens i dades ètniques oficials per tal de poder "controlar els possibles genocidis o casos de racisme existents en la nostra societat". "Que les dades ètniques de la nostra població no siguin públiques permet que el silenci pugui continuar existint", ha recordat.

El missatge final, però, ha estat esperançador i encoratjador perquè cadascú s'impliqui individualment en un moviment col·lectiu. 'Hem de ser protagonistes i constructors de la nostra història. Ara bé, no ens calen més lleis, només ens cal que es respectin els drets humans bàsics", ha conclòs Fernández.





Cayetano Fernández

No podem fer canvis en la societat sense trencar per complet amb el sistema actual. És impossible.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.