Sebijan Fezjula: 'La violència contra els romaní sempre estarà justificada'

Una seixantena de persones han assistit a la xerrada organitzada per la Unipau d'aquest dissabte


  • Comparteix:

Sebijam Fezjula, durant la xerrada del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

Sebijam Fezjula, durant la xerrada del Curs d'Estiu de la Unipau / Foto: Cugat Mèdia

'Les polítiques socials d'avui dia sempre acaben desembocant en l'acceptació i la justificació de la violència contra els guetos'. Així de contundent s'ha mostrat la investigadora del projecte 'POLITICS' i doctoranda al programa Human Rights al Centre d'Estudis Socials de la Universitat de Coimbra Sebijan Fezjula, a la xerrada sobre els mecanismes de control de poder vers el poble romaní i altres colònies construïdes històricament, emmarcada en el 38è Curs d'Estiu de la Unipau. Fezjula ha exposat patrons de conducta comuns a través d'exemples obtinguts presencialment i ha assenyalat que, per acabar amb el racisme i, especialment amb l'antigitanisme, cal posar la lupa en l'autonomia i l'autogestió per part d'aquestes comunitats.



En la seva xerrada, que ha servit per exemplificar la injustícia racial que existeix en la societat, també s'ha fonamentat en les experiències vitals de Fezjula, qui, a més de ser originària d'un gueto ubicat a Skopje, la capital de Macedònia, ha pogut entrevistar i parlar amb moltes persones que han patit violència racial.

A l'hora de buscar solucions reals al problema, la ponent ha defensat un discurs que també va posar a debat, aquest divendres passat, el militant antiracista i membre de l'organització romaní Kale Amenge, Cayetano Fernández. "L'única solució real és l'autonomia i l'autogestió. No podem acabar amb els guetos, per tant, els hem d'oferir eines perquè puguin desenvolupar-se sense percebre aquesta sensació de violència permanent", ha apuntat Fezjula.

D'altra banda, la investigadora, tal com apuntava el mateix Fernández, ha recalcat que també és important el fet que l'Estat espanyol faci públiques i accessibles les dades de cens ètnic per tal de poder "continuar combatent uns suposats 'casos aïllats' que, tot i que no ho sembli, cada cop ho són menys". "Que les dades ètniques de la població romaní no estiguin disponibles permet que el cicle continuï existint", ha apuntat Fezjula.



Sebijan Fezjula

Resulta imprescindible pensar i reflexionar des d'altres punts de vista, per això és una gran oportunitat dur a terme una xerrada com aquesta.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.