Ser dona i tenir 50 anys: un doble factor de discriminació en el mercat laboral?

ADE Vallès i Wise People analitzen la situació al programa 'Connectats'


  • Comparteix:

La dona més enllà dels 50 al mercat laboral / Foto: Pexel

La dona més enllà dels 50 al mercat laboral / Foto: Pexel

L'Estat espanyol és el país de la UE amb més atur entre els 55 i els 69 anys. Però ser dona i vorejar els 50 suposa un doble factor de discriminació en el mercat laboral. A Sant Cugat existeix un alt percentatge de dones de més de 45 anys -el 65%- que formen part de les llistes de l'atur. S'està perdent talent? Les empreses valoren prou el valor afegit que suposa la maduresa professional? Dues entitats santcugatenques, Wise People i l'Associació de Dones Directives, Empresàries i Professionals del Vallès (ADE Vallès) responen a aquestes preguntes i analitzen la situació actual per a Cugat Mèdia.

ESCOLTA-HO

Encara que la societat va canviant, en l'àmbit laboral encara hi ha feina a fer. Arribada la maduresa, existeix un alt percentatge de dones que se senten poc valorades i fins i tot invisibilitzades. Són dones que voregen la cinquantena, tenen experiència i una trajectòria en el mercat laboral, però se senten invisibles perquè les empreses prefereixen talent nou i jove. Des de Wise People, Montse Moliné opina que "s'ha de donar suport a les de 50, però hem de posar el focus en les de més de 40 o 45 perquè la població està envellint i això continuarà passant". Per la seva banda, Mónika Blasco, presidenta d'ADE Vallès, remarca que "ser dona comporta aquesta invisibilitat. Primer estàvem en edat de procrear, ara som cuidadores i es complica quan ens fem grans, perquè en igualtat de condicions es tendeix a contractar un home".

Davant d'aquesta situació, què fan entitats com Wise People i ADE Vallès?

"Des de l'associació, explica Blasco, procurem ser la veu d'aquestes dones que no són gens invisibles. Quan alguna dona ens diu que no troba especialistes els dic que ens contactin perquè sovint també és un problema nostre perquè no ens donem aquesta visibilitat". Moliné posa èmfasi en l'acompanyament que es fa des de les associacions que "permeten que es creïn xarxes i la dona se senti més empoderada".

Aquest sector de la població activa representa uns valors que tant des de Wise People com d'ADE Vallès han coincidit a subratllar. Mónika Blasco destaca "la seguretat i la tranquil·litat perquè ja tenim un recorregut personal molt ampli. Tenim cura de l'equip. Visibilitzem altres dones, empatitzem i tenim capacitat de diàleg i comprensió". Per la seva banda, Montse Moliné es refereix a les capacitats de "cohesionar, comunicar, representar un estil de lideratge diferent i un model més efectiu".

Quin és el problema llavors? Per què les empreses no aprofiten aquest talent? La presidenta d'ADE Vallès defensa que "venim d'un patriarcat hereditari. Tot i que això comença a canviar, a les empreses encara els està costant". La col·laboradora de Wise People, Montse Moliné apunta que "els nous models d'organització del treball també estan canviant i alguns faciliten que la dona se senti més còmoda. La flexibilitat permet compatibilitzar la vida personal i laboral i ajuda al fet que la dona pugui ambicionar".

Wise People és una associació, sense ànim de lucre que dinamitza l'activitat professional de les persones de més de 45 anys que es troben en recerca de feina. ADE Vallès és una associació que posa en valor l'emprenedoria, el lideratge i el talent femení.




Montse Moliné

Hem de donar supor a les de més de 50, però hem de posar el focus en les de més de 40. Des d'associacions com la nostra fem xarxa i fem que la dona se senti més empoderada i més segura.

Mónika Blasco

Tenim dones a l'associació que tenen uns currículums que no te'ls acabes, però també és culpa nostra perquè no ens donem visibilitat.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.