L'emergència per sequera està a tocar

El Govern calcula que l'àrea metropolitana pot entrar en emergència per sequera al desembre


  • Comparteix:

Imatge del pantà de Sau / Foto: ACN

Imatge del pantà de Sau / Foto: ACN

El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, calcula que l'àrea metropolitana pot entrar en fase d'emergència en 4, 5 o 6 setmanes 'depenent dels indicadors'. En una entrevista a Catalunya Ràdio, ha explicat que això passarà quan els embassaments del sistema Ter-Llobregat estiguin per sota dels 100 hectòmetres, actualment estan en 125. Reyes ha confirmat que 'està sobre la taula' la possibilitat de portar vaixells amb aigua com ja va passar el 2008.

"Els vaixells tenen un impacte més visual i de conscienciació que no pas de volum d'aigua", ha afegit. I és que, segons Reyes, ara els ciutadans no tenen la percepció de la gravetat de la sequera com la que tenien fa 15 anys.

"Portem dos anys de sequera i crec que hi ha moltes persones que encara no saben que estem en sequera perquè no han notat res a casa seva i no hem tingut talls d'aigua", ha afirmat Reyes.

Situació a Sant Cugat

El municipi està actualment en situació d'excepcionalitat. Això implica que té un topall de 240 litres per habitant i dia, ja que compta amb 10 litres més per tipologia i volum de consums industrials que especifica el Pla Especial de Sequera (PES).

En cas d'aplicar-se la fase d'emergència, amb un consum màxim de 200 litres per habitant i dia, l'ampliació de la dotació d'aigua seria de sis litres amb un topall de consum de 206.

Segons les darreres dades disponibles al Portal de la sequera, el consum d'aigua a Sant Cugat es va situar al setembre als 236 litres per habitant i dia, la xifra més alta de consum d'aigua des que van entrar en vigor les restriccions.



Reserves d'aigua

Els embassaments van tancar octubre al 20% de la seva capacitat, dos punts percentuals menys que al setembre i quatre menys que a l'agost. Amb aquesta tendència a la baixa és quan l'ACA pronostica que Catalunya pot entrar en emergència al desembre.

La declaració d'emergència arribarà quan les reserves baixin del 16% de capacitat. Llavors s'aplicarien restriccions a tots els usos per garantir l'abastament per al consum humà amb caràcter prioritari. L'emergència fixa una dotació màxima de 200 litres per habitant i dia que pot baixar fins als 160 en cas d'emergència extrema.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.