'Tot el que volia fer ho ha fet': Sant Cugat i Catalunya s'acomiada de Joan B. Culla

El Monestir de Sant Cugat s'omple amb 350 persones, entre les quals polítics, amics i deixebles, en l'adeu que el mateix Culla va preparar


  • Comparteix:

Els amics i deixebles de Joan B. Culla s'han acomiadat aquest matí de l'historiador santcugatenc al Monestir de Sant Cugat. Els presidents Artur Mas i Jordi Pujol, asseguts a primera fila, han estat acompanyats dels consellers del govern actual Carles Campuzano, Joaquim Nadal i Laura Vilagrà. Tampoc hi han faltat amics com Vicenç Villatoro, Salvador Alsius o Antoni Bassas. La cerimònia l'ha oficiat fra Octavi Vilà, Abat del Monestir de Poblet.

Aquestes personalitats polítiques i socials, i moltes més, han omplert l'església per donar-li l'últim adeu a una persona que va dissenyar al detall com volia que fos el seu funeral, des dels passatges bíblics que volia que es llegissin, fins a les músiques que havien de sonar.

Joan B. Culla va tenir moltes facetes professionals. La d'historiador, tertulià, però també la de professor d'història a la Facultat de Comunicació de la UAB durant 46 anys. A totes elles ha deixat un record molt viu, que aquest divendres s'han reunit a Sant Cugat per últim cop. Cugat Mèdia ha parlat amb alguns d'ells just abans del funeral.

Artur Mas, expresident de la Generalitat

"Em deixa no només un record, sinó també una petjada que queda en el país, a Catalunya, en la nostra societat, en els seus articles, en les seves entrevistes... va ser un home molt productiu, erudit, savi i conseqüent". "Això li va donar aquest punt de distància i aquesta llibertat que al final és cabdal per poder desenvolupar una trajectòria com la que ell va tenir. I això demostra la seva fortalesa de caràcter i la seva determinació".

Mònica Terribas, periodista

"Era un intel·lectual, la gent que crea, que fabrica discurs, que t'ajuda a entendre la realitat, com els qualifiques. Era un historiador que ens transferia el coneixement, però era algú capaç de construir-nos la manera de veure la realitat". "Per moltes generacions de periodistes ha sigut un mestre. El mestratge te'l reconeixen els alumnes, no te'l pots autoadjudicar. Ell va ser conscient que allò que explicava a les seves classes també ho havia de transmetre a la societat, tot i que moltes vegades els acadèmics són reticents a participar en l'esfera pública, i ell va tenir clar que per construir una societat crítica era necessari aportar coneixement".

Vicenç Villatoro, periodista i escriptor

"El Joan sumava moltes coses: un erudit, un savi, un comunicador i una personalitat molt forta. Però darrere la ironia hi havia una persona amb unes conviccions molt fermes i amb una extraordinària lleialtat a la gent amb qui hem compartit una mateixa mirada sobre el món".

Enric Marín, degà de la Facultat de Ciències de la Comunicació de la UAB

"Segurament és l'historiador que ha tingut més influència en la formació de periodistes a Catalunya en els darrers 40 anys. Només per això ja el fa una figura única. A part d'això, ell era un docent vocacional". "Ha afrontat el final del seu trajecte vital amb una serenitat i amb un sentit de l'humor extraordinaris".

Una de les últimes persones que ha parlat en el funeral ha sigut la seva vídua, Imma Cervià, que ha recordat la il·lusió que li va fer al professor Culla els dos homenatges que va rebre en vida, que li han permès marxar sabent l'estima que li tenien els seus alumnes i col·legues de professió.

Altres persones destacades que han assistit al funeral han sigut l'alcalde Josep Maria Vallès i els regidors Elena Vila, Jordi Puigneró, Bernat Picornell i Àngel Pedrós; l'historiador Borja de Riquer; l'empresari Jaume Roures; els exconsellers Jaume Giró, Josep Rull i Meritxell Borràs; la directora i el màxim accionista del diari Ara, Esther Vera i Ferran Rodés; i els periodistes Ariadna Oltra, David Fernández, Xavier Grasset, Pilar Rahola i Josep Maria Ureta.




Artur Mas

Deixa una petjada que queda en el país, a Catalunya, en la nostra societat, en els seus articles, en les seves entrevistes... va ser un home molt productius, erudit, savi i conseqüent.

Mònica Terribas

Per moltes generacions de periodistes ha sigut un mestre. El mestratge te'l reconeixen els alumnes, no te'l pots autoadjudicar.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.