'Poemes de combat. Barbàrie immobiliària', el poemari de Carme Cabús sobre la seva pròpia experiència

L'escriptora ha convertit en poesia la seva lluita per seguir vivint al seu pis


  • Comparteix:

Carme Cabús amb el llibre 'Poemes de combat. Barbàrie immobiliària' / Foto: Cugat Mèdia

Carme Cabús amb el llibre 'Poemes de combat. Barbàrie immobiliària' / Foto: Cugat Mèdia

L'escriptora santcugatenca Carme Cabús ha convertit en poesia la seva lluita per quedar-se al lloc on ha viscut de lloguer els últims 27 anys. 'Poemes de combat. Barbàrie immobiliària', que s'ha presentat aquest dimecres a Cal Temerari, està dividida en nou parts, mitjançant les quals l'autora relata les diferents fases del cas: des que va rebre l'avís de no renovació de contracte, fins a la descripció testimonial de dos desnonaments, passant per la trobada amb el Sindicat de Llogateres, les amenaces per part de la immobiliària i la caiguda de la llei Catalana de l'Habitatge, entre d'altres. Per donar context als poemes, l'autora també ha inclòs un prefaci on detalla tot el que ha viscut.

Unes vivències que, segons explica, ha pogut compartir amb el Sindicat de Llogateres, col·lectiu al qual agraeix tot el suport i a qui ha dedicat el llibre. "El Sindicat m'ha ajudat molt, m'ha donat caliu i la força per resistir", ha dit. De fet, dins del poemari hi ha, inclús, un himne per al col·lectiu que porta per títol 'I un be negre!'.

En relació amb la portada, Cabús ha explicat que és un muntatge que ha fet ella mateixa on apareix ella escrivint els poemes al costat d'un cocodril. "Representa que jo escric els poemes al costat d'aquesta bèstia que pot depredar-me en qualsevol moment, perquè jo no tinc armes", ha explicat l'autora.

Cabús considera que és una obra que hauria de llegir tothom: "Li recomano a tothom, perquè qui no està dins de l'entramat immobiliari, que se n'assabenti, que tingui empatia i que es desfaci dels prejudicis que jo també tenia".

El llibre es presenta aquest divendres, a les 19 h, al Centre Social i Sanitari de la Floresta.

Més de dos anys d'angoixes

A finals de 2021, dos mesos abans de la finalització del seu contracte de lloguer, l'escriptora va rebre un avís per part de la immobiliària de no renovació de contracte. Mitjançant una trucada telefònica, Cabús es va assabentar que, si accedia a pagar 200 euros més de lloguer al mes, el contracte es renovaria. En aquell moment estava vigent la Llei Catalana de l'Habitatge que protegia els llogaters d'un augment de preu del lloguer. Desesperada per buscar un advocat que l'ajudés, va acabar topant amb el Sindicat de Llogateres, col·lectiu que l'ha acompanyat fins al dia d'avui en la seva lluita. A més, de la mà del Sindicat s'ha adonat que el seu no és un cas aïllat, sinó que "forma part de la barbàrie immobiliària en què estem immersos".

Gràcies al sindicat va saber que podia demanar una pròrroga Covid de sis mesos, cosa que li donava una mica de temps per buscar una solució a la pujada del lloguer. La immobiliària informa llavors que per a la renovació del contracte, quan acabi la pròrroga, haurà d'aportar 2.000 euros més de dipòsit (a banda dels 3.000 que ja va deixar en el seu moment). Això fa que es planti i decideix no signar el contracte, mentre la immobiliària, paral·lelament, deixa de cobrar-li el lloguer (no passa al banc els rebuts).

Després d'intentar denunciar-ho en va, una campanya del Sindicat de Llogateres contra la immobiliària per tots els casos d'abusos que tenen registrats, els fa afluixar i informen l'escriptora, de forma oral, que el contracte es renovarà amb les condicions anteriors. Però abans que arribi el contracte, cau la Llei Catalana de l'Habitatge, i l'autora es torna a quedar sense advocada. La immobiliària presenta un nou contracte amb condicions que l'autora es va negar a acceptar.

A dia d'avui el contracte encara no s'ha signat.


Carme Cabus

El Sindicat de Llogateres em va ajudar molt. Allà hi ha un esperit de combat que em va donar força per resistir



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.