Què se celebra el 3 de març a Sant Cugat?

Cugat Mèdia explica l'origen d'aquesta festa compartida amb el barri de Gràcia de Barcelona


  • Comparteix:

Celebració de Sant Medir de l'any passat / Foto: Ajuntament

Celebració de Sant Medir de l'any passat / Foto: Ajuntament

Sant Medir és el copatró de Sant Cugat i és per això que cada 3 de març se celebra amb un aplec popular. Un aplec en el qual els assistents poden adquirir una fava de record. És una de les dues festes locals, l'altra és el 29 de juny per Sant Pere, quan se celebra la Festa Major. Però, quina és la llegenda que hi ha darrere de la celebració de Sant Medir? Cugat Mèdia te n'explica tots els detalls.

Segons diu la llegenda, l'any 303, en plena persecució dels cristians, el bisbe Sever de Barcelona fugia de la ciutat. En passar per Sant Cugat es va topar amb el pagès Medir, que estava sembrant faves.

El bisbe va explicar a Medir el motiu pel qual s'amagava i, decidit a morir abans que renunciar a la fe cristiana, li va demanar que digués la veritat en cas que algú preguntés per ell. Un cop va marxar, les faves que Medir acabava de plantar van començar a brotar de manera miraculosa.

Poc després, els perseguidors van trobar-se amb el pagès Medir, que els va explicar la veritat: Sever havia passat per allà feia una estona mentre ell sembrava faves. Els homes es van pensar que se'n mofava i que protegia el bisbe. Per això, van capturar tant a Medir com a Sever, els van empresonar i martiritzar fins que van morir.

És per aquest motiu que durant la festivitat els assistents poden adquirir una fava a l'esplanada de Sant Medir.

Gràcia i Sant Cugat, dues tradicions diferents unides pel mateix sant



D'on prové el topònim de Sant Medir?



Auca de l'Aplec de Sant Medir




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.