AVARIA DE RÀDIO No hi ha emissió al 91.5 FM a causa d'una avaria tècnica. Podeu seguir la programació a través del web, app i Alexa.

La pluja d'aquest dilluns deixa més de 100 litres per metre quadrat a Sant Cugat, una dada mai registrada

És la ciutat de la comarca on més va ploure segons registres del Servei Meteorològic de Catalunya


  • Comparteix:

Les aigües han comportat el tall del trànsit en un tram de l'avinguda de l'enllaç amb el carrer de Martorell / Foto: Sílvia Dot

Les aigües han comportat el tall del trànsit en un tram de l'avinguda de l'enllaç amb el carrer de Martorell / Foto: Sílvia Dot

L'episodi de pluja d'aquest dilluns ha deixat gairebé 102 litres per metre quadrat d'aigua acumulada a Sant Cugat, la precipitació més alta en un sol dia des que hi ha registres, al 2013. L'estació del Servei Meteorològic de Catalunya ubicada al CAR ha registrat puntes de més 17 litres per metre quadrat entre les 17 h i les 19 h, moment del dia en què les precipitacions han tingut la seva màxima intensitat. De fet, Sant Cugat és la ciutat del Vallès Occidental on es van registrar unes precipitacions més altes, superant els 95,8 litres de Terrassa i els 94,2 de Sabadell. La pluja va començar a minvar a partir de les 20 h. A causa de la intensa pluja els Bombers han rebut una trentena d'avisos fins aquesta matinada amb 12 activacions, sobretot per retirar vehicles que havien quedat bloquejats en importants acumulacions d'aigua.

De fet, la dada d'aquest dilluns (de 101,8 litres per metre quadrat) representa gairebé la meitat del total de la pluja acumulada durant el 2023, any amb menys pluja de l'última dècada amb una acumulació total registrada de 241,8 litres per metre quadrat, segons dades facilitades a Cugat Mèdia pel Servei Meteorològic de Catalunya.

Per veure una acumulació de pluja superior a la d'aquest dilluns ens hem de situar el desembre de 2019 quan en un episodi de dos dies, es van registrar 107,6 litres per metre quadrat. Un any després, el 18 de desembre de 2020, Sant Cugat va viure una situació similar a la d'aquest dilluns i durant aquella jornada es van registrar 96 litres acumulats.

Incidències

Les precipitacions d'aquest dilluns han causat afectacions de diversa consideració al municipi, segons Bombers. El cos ha actuat en una dotzena d'ocasions, la majoria d'elles per retirar vehicles que havien quedat bloquejats en importants acumulacions d'aigua. Fins aquest dimarts al matí, Bombers ha rebut 30 avisos i ha activat 12 dotacions, la darrera passada les 22 h al quilòmetre 13 de la C16 en sentit sud per una inundació a l'autopista. Bombers, que només intervé quan el gruix d'aigua supera el mig metre d'alçada, ha informat que no hi ha hagut ferits en cap incidència. L'Ajuntament ha notificat diverses afectacions en el transport públic i el tall d'un tram entre l'avinguda d'Enllaç i el carrer de Martorell, sota el pont de FGC, on un vehicle ha quedat atrapat. Els ocupants han sortit pel seu propi peu. D'altra banda, l'arquitecte municipal s'ha activat pel despreniment d'una paret de contenció al carrer dels Marges.

El carrer dels Marges acordonat pels Bombers per una paret de contenció que ha cedit al número 25

El carrer dels Marges acordonat pels Bombers per una paret de contenció que ha cedit al número 25 / Foto: Cugat Mèdia



Un vehicle ha quedat atrapat a l'avinguda de l'Enllaç amb el carrer de Martorell, però els ocupants han sortit del mateix pel seu propi peu

Un vehicle ha quedat atrapat a l'avinguda de l'Enllaç amb el carrer de Martorell, però els ocupants han sortit del mateix pel seu propi peu / Foto: Sílvia Dot



Avisos al 112

Més enllà dels avisos directes a Bombers i de les seves actuacions, el telèfon d'emergències 112 ha rebut 130 avisos només des de Sant Cugat. De fet, aquest servei ha registrat un total de 1.189 trucades fins a les 7 h d'aquest dimarts que han generat 760 expedients per l'episodi de pluges que ha viscut Catalunya en les darreres hores. La majoria d'aquestes trucades s'han concentrat al Vallès Occidental. En concret, 135 provenen de Terrassa i 130 de Sant Cugat, ciutats amb més afectacions registrades pels serveis d'emergència. Per darrere hi ha Barcelona (120) i Sant Boi de Llobregat (85), entre d'altres.

L'Ajuntament ha fet un total de 80 intervencions. Durant aquest dimarts s'estan realitzant actuacions de neteja per terres a la via pública, especialment a Mira-Sol, les Planes, camí del Cementiri, la Floresta i Sol i Aire. Aquestes actuacions es fan conjuntament entre la Brigada i el servei de Neteja Viària. També s’està treballant per resoldre afectacions a edificis municipals i per arranjar quadres d’enllumenat que també es van veure afectats.

Filtracions al Gelbert d'Orlhac i a l'IE Catalunya

Les pluges han tornat a jugar una mala passada a l'escola Gerbert d'Orlhac. Com ja va passar amb les precipitacions de principis de març, el centre ha patit una important filtració segons ha confirmat Bombers a Cugat Mèdia. Hi han treballat aquesta nit diverses famílies, la direcció del centre, el servei de neteja i la brigada municipal, ha explicat l'AFI a aquest mitjà.

Segons l'Ajuntament, hi ha hagut entrada d'aigua per tubs d'evacuació embossats. La brigada va anar a netejar els tubs. Tot i no poder arranjar-ho definitivament, des del Servei de Clavegueram s'està fent una neteja de la xarxa interior a dia d’avui. L’Ajuntament recorda que aquest estiu hi ha prevista una actuació de la Generalitat per resoldre les goteres a l'escola.

Interior de l'escola Gerbert d'Orlhac aquest dimarts al matí, després de les pluges de dilluns

Interior de l'escola Gerbert d'Orlhac aquest dimarts al matí, després de les pluges de dilluns / Foto: Cedides per l'AFI



Estat d'una de les parets de l'escola Gerbet d'Orlhac a conseqüència de les goteres

Estat d'una de les parets de l'escola Gerbet d'Orlhac a conseqüència de les goteres / Foto: Cedides per l'AFI



Un situació similar ha patit l'Institut-Escola Catalunya, on l'aigua també ha entrat dins del centre. En concret, el gimnàs ha quedat inutilitzat, a més d'una aula d'i5 i una de 6è. Des de l'AFA demanen també a l'Ajuntament que reparin els desperfectes el més aviat millor.

Al Joan Maragall hi ha hagut entrada d'aigua a aules de primària. La Brigada va resoldre l’actuació canalitzant l'aigua del pati per a evacuar-la per un altre punt.





  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.