La Fundació Sant Cugat reflexiona sobre la democràcia participativa a l'EMD de Valldoreix


  • Comparteix:

El diputat de Ciutadans pel Canvi Àlex Masllorens, la presidenta de l'EMD, Montse Turu, i l'exalcaldessa de Rubí, Núria Buenaventura, expliquen les seves experiències en participació ciutadana

El diputat de Ciutadans pel Canvi Àlex Masllorens, la presidenta de l'EMD, Montse Turu, i l'exalcaldessa de Rubí, Núria Buenaventura, expliquen les seves experiències en participació ciutadana

La participació ciutadana en l'acció política ha centrat la primera sessió del cicle de 'Tertúlies sàvies' que organitza la Fundació Sant Cugat amb l'objectiu de promoure des de la societat civil el debat sobre qüestions polítiques i socials d'interès. En aquesta ocasió, el debat ha comptat amb la col·laboració dels Ciutadans pel Canvi l'EMD de Valldoreix.

Promoure la reflexió sobre temes socials d'interès. Aquesta és la finalitat d'aquest cicle que ha engegat la Fundació Sant Cugat i que desenvoluparan amb la col·laboració de diferents entitats i col·lectius del municipi.

Així ho ha assegurat el president de la Fundació, Àlvar Roda, durant la primera tertúlia celebrada aquest dijous a l'EMD de Valldoreix i on s'ha tractat el tema de la participació ciutadana en la política. Roda ha afirmat que s'hauria de trencar el prejudici pel qual una entitat de la societat civil ha d'estar allunyada del diàleg amb els governants.

Àlvar Roda

La fundació ha d'anar trencant els prejudicis de no tenir diàleg amb els partits polítics i invitar-los quan hi hagi temes d'interés general per Sant Cugat.


Durant la sessió, el diputat al Parlament i Coordinador de la Campanya Ciutadans pel Canvi, Àlex Masllorens, ha assegurat que, actualment, hi ha un problema de participació ja que mentre es demana més participació ciutadana, la gent té una tendència cada cop major a aïllar-se de l'àmbit dels afers públics. Per a Masllorens, la democràcia participativa i la democràcia representativa no han de ser, en cap cas excloents, sinó que poden ser complementàries.

Àlex Masllorens

Mentre es demana més participació ciutadana ens trobem amb un aillament, cada cop major, de la ciutadania envers la cosa pública


De la seva banda, Montserrat Turu, presidenta de l'EMD Valldoreix, ha explicat les dificultats i també els avantatges que suposa obrir el camí cap a una major participació ciutadana en l'administració. Turu s'ha referit a la voluntat de l'actual govern de l'EMD de potenciar aquesta via amb propostes com la de l'audiència pública, en la que polítics i ciutadans es reuneixen un cop al mes, i ha afegit que la intenció és avançar cap al tractament dels pressupostos d'una manera més participativa.

Montserrat Turu

Dintre de les nostres possibilitats la intenció és anar avançant cap els pressupostos participatius. L'Audiència Pública, però, l'havíem d'abordar de forma immediata.


En la mateixa línia s'ha expressat Joan Gaya, vocal d'Hisenda de l'EMD de Valldoreix, que ha avaluat les diferents fórmules perquè la ciutadania participi de manera activa en l'administració pública.

Per tal d'exemplificar aquestes qüestions, la tertúlia ha comptat també amb la presència de Marc Parés, regidor de Participació Ciutadana del Figaró-Montmany, i de Núria Buenaventura, exalcaldessa de Rubí i actual delegada de l'Àrea de Medi Ambient de la Diputació de Barcelona, que han parlat de les respectives experiències en projectes de participació ciutadana, assegurant que el balanç és, per sobre de tot, positiu.

Després d'aquesta primera sessió, la Fundació Sant Cugat té l'objectiu de celebrar una vegada al mes, a partir de l'octubre, les 'tertúlies sàvies'.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.