Sant Cugat ret un homenatge pòstum a Frederic Roda amb el lliurament de la Medalla d'Honor de la Ciutat


  • Comparteix:

Prop de 200 persones han assistit, aquest dilluns, a l'acte de lliurament de la medalla d'Honor de la Ciutat a títol pòstum al fundador de la Universitat Internacional de la Pau, Frederic Roda. En un acte carregat d'emotivitat, autoritats, amics i familiars han volgut recordar el caràcter amable i generós de Roda i la seva passió i lluita a favor de la pau.

Tal i com va acordar per unanimitat el plenari municipal, l'Ajuntament ha lliurat la Medalla d'Honor de la Ciutat a títol pòstum a Frederic Roda, que va morir a principis de març a l'edat de 83 anys.

D'aquesta manera, la ciutat ha volgut reconèixer la tasca de qui va ser un dels promotors del primer moviment per la pau a Catalunya, Pax Christi. Roda va ser també fundador de l'Institut Víctor Seix de Polemologia al 1967, que concedeix el Memorial Joan XXIII a persones o institucions compromeses amb la pau, i creador, a mitjans dels 80, de la Universitat Internacional de la Pau (Unipau), amb seu a Sant Cugat.

En nom de la ciutat, l'alcalde Lluís Recoder ha volgut agrair la tasca de Frederic Roda a favor de la pau i, sobretot, ha remarcat la projecció internacional de la Unipau que ha permès a Sant Cugat posar el seu gra de sorra en la lluita a favor de la fi dels conflictes bèl·lics.

Lluís Recoder

Amb les activitats d'aquesta universitat, Sant Cuigat ha pogut aportar el seu gra de sorra a favor de la pau arreu del món. Com en frederic afirmava, no n'hi ha prou amb dir que la guerra és dolenta, cal preguntar-se si hi ha possibilitats de prevenir-la


Precisament, aquesta vinculació amb Sant Cugat era un de les preocupacions de Roda. Així es posa de manifest en una carta que ell mateix va escriure als responsables de la setzena edició de la Unipau i que ha llegit la seva filla, Meritxell Roda.

Meritxell Roda

La vinculació amb Sant Cugat com a possible capital de la pau és un guany que no podem perdre. I hem de demanar a la seva representació pública que la inclogui no en la llista de les subvencions sinó com a part radical d'una voluntat política


L'acte de concessió de la Medalla d'Honor de la Ciutat ha estat marcat per les mostres d'amistat i afecte de familiars i nombrosos amics, que han volgut recordar el caràcter amable i generós, l'entrega i el compromís de Frederic Roda. Des de la Unipau, la seva directora, Neus Sotomayor, ha expressat la voluntat de tirar endavant amb la tasca iniciada i ha llegit una carta del cofundador d'aquesta iniciativa, el premi Nobel Adolfo Pérez Esquivel, recordant el llegat de Roda.

Neus Sotomayor

Ens ha convocat en Frederic per compartir al Centre Borja, a la Universitat de la Pau, sota l'arbre de la vida, els camins de la tolerància i els drets de les persones i els pobles. Ens ha deixat els seus missatges


En termes similars s'ha expressat l'actual president de la Unipau i amic personal de Roda, Arcadi Oliveras, que s'ha felicitat de l'aprovació, el 2003, de la Llei Catalana de Foment de la Pau, ja que és un reconeixement tàcit a tota la tasca feta per Frederic Roda.

Arcadi Oliveras

Actualment, l'aprovació per part del Parlament de Catalunya de la Llei Catalana del Foment de la Pau ha estat un reconeixement, si es vol tàcit, de la tasca del Frederic i altres persones a favor de la pau


L'acte, al que hi ha assistit representants de diversos moviments a favor de la pau i també alguns dels guanyadors del Memorial Joan XXIII, ha comptat també amb una lectura dramatitzada del text de Marc Twain 'Pregària de guerra' a càrrec de Tetrateatre. D'aquesta manera han volgut recordar també la passió i la vinculació de Frederic Roda amb la cultura i les arts escèniques.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.