Tot a punt per la inauguració del Sincrotró Alba


Temes relacionats

El desdoblament de la carretera de Cerdanyola estarà enllestit abans de l'estiu, segons Nadal (23/feb/10)

El Centre Direccional de Cerdanyola pagarà el desdoblament de la BP-1413 a Sant Cugat (12/jun/09)

José Montilla: 'La inversió en recerca és la vitamina que necessita la nostra economia' (31/mar/09)

El sincrotró Alba entrarà en servei a finals de 2010 (16/des/08)

Cerdanyola retarda la urbanització del Centre Direccional, però manté l'obertura del sincrotró el 2010 (15/nov/08)

Zapatero i Maragall donen el tret de sortida a les obres del Laboratori Sincrotró Alba, a Cerdanyola (28/jul/06)

Sant Cugat i Cerdanyola estudien alternatives per reduir l'impacte del Centre Direccional a la mobilitat de la zona ( 4/oct/05)

El futur laboratori de sincrotró començarà a construir-se l'any 2006 ( 2/jul/04)

CIU defensa a Sant Cugat que el sincrotró haurà de posar-se en marxa abans del 2008 ( 9/oct/03)

El sincrotró que s'instal·larà entre Sant Cugat i Cerdanyola atraurà inversions empresarials ( 5/des/02)


  • Comparteix:

El sincrotró Alba està situat a l'alçada del quilòmetre 3 de la carretera de Cerdanyola

El sincrotró Alba està situat a l'alçada del quilòmetre 3 de la carretera de Cerdanyola

El laboratori de llum sincrotró Alba, situat al terme de Cerdanyola, a tocar de Sant Cugat, s'inaugurarà oficialment dilluns que ve, convertint-se en un dels principals nuclis de recerca tecnològica del sud d'Europa. El sincrotró compta amb una superfície de 26.000 metres quadrats i una inversió pública de 200 milions d'euros en la seva primera fase, i de 420 milions fins a l'any 2020, repartits a parts iguals entre la Generalitat i el govern espanyol. La ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el president de la Generalitat, José Montilla, i el conseller d'Innovació, Universitat i Empresa, Josep Huguet, participaran a l'acte oficial, juntament amb l'alcalde, Lluís Recoder.

El sincrotró Alba és un accelerador de partícules de darrera generació que funciona com un microscopi gegant que permet investigar sobre les parts més petites de la matèria. Tot i que a Europa ja hi ha una vintena de laboratoris d'aquestes característiques, és el primer que està tan al sud del continent. Per aquest motiu, es preveu que cobreixi una gran àrea de potencial investigador i empresarial.

Un cop entri en funcionament, està previst que doni servei a més d'un miler d'investigadors i empreses d'alta tecnologia de tot el sud d'Europa, el Magreb i l'Amèrica Llatina. El sincrotró tindrà, d'entrada, set línies d'investigació, tot i que en podria albergar fins a una trentena.

El nou laboratori és una de les peces clau que se suma a l'entorn empresarial d'alt valor afegit i d'economia basada en el coneixement pel qual ha apostat Sant Cugat els darrers anys. El sincrotró pretén establir sinergies amb les empreses i universitats de la zona, com el campus empresarial EsadeCreapolis i la Universtat Autònoma de Barcelona (UAB), amb qui ja té un acord per vincular les empreses tecnològiques.

El sincrotró és el buc insígnia del projecte del Centre Direccional de Cerdanyola, les obres del qual acumulen prop d'un any de retard, tot i que la demora no afectarà el laboratori de llum. La via de comunicació més directa amb el sincrotró és la carretera de Cerdanyola, la BP-1413. El desdoblament d'aquesta infraestructura s'obrirà al trànsit abans de l'estiu.

La inauguració oficial serà dilluns que ve a les onze del matí a les instal·lacions del sincrotró, al quilòmetre 3,3 de la carretera de Cerdanyola.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.