Pere Ortega: 'El govern hauria de rebaixar el pressupost militar en comptes de retallar despesa social'


  • Comparteix:

Pere Ortega, coautor del 'Atlas del Militarismo en España'

Pere Ortega, coautor del 'Atlas del Militarismo en España'

L'investigador del Centre Delàs d'Estudis per la Pau Pere Ortega proposa la retallada del pressupost militar espanyol per paliar els efectes de la crisi econòmica. Segons Ortega, l'exèrcit espanyol està sobredimensionat, així com el seu pressupost, d'uns 50 millions d'euros al dia. L'historiador i especialista en militarisme ha participat aquest dilluns en el curs d'estiu de la Universitat de la Pau (Unipau) amb la ponència 'El militarisme, una amenaça per la pau' en què ha criticat el poder fàctic que encara ocupen les forces armades a l'Estat. Mira l'entrevista a Cugat tv

Coautor de l'obra 'Atlas del Militarismo en España', Pere Ortega porta anys estudiant les despeses militars de l'Estat espanyol, des del pressupost que el Ministeri d'Indústria gasta en recerca i innovació en armament fins a les despeses que el Ministeri de Defensa destina com 'ajuda humanitària' a l'Afganistan. Unes dades que, segons Ortega, són de difícil accès perquè molt sovint són secret d'estat. En una entrevista a Cugat.cat, Ortega ha criticat aquest hermetisme.

Pere Ortega

La despesa militar no obeeix només al Ministeri de Defensa sinó que hi ha moltes despeses que estan repartides per altres ministeris.


Tot i la crisi, l'Estat espanyol gasta gairebé un 2% del seu PIB en pressupost militar, quan l'ONU diu que com a molt els estats haurien de destinar-hi un 1%. Per tant, segons les seves investigacions, la despesa militar espanyola està sobredimensionada ja que no obeeix a cap amenaça militar real.

Pere Ortega

Per fer front a la crisi es podria retallar el pressupost de les forces armades.



L'historiador ha afegit que els ciutadans també participen amb els seus estalvis en la indústria armamentística sense saber-ho perquè els bancs són els principals accionistes de les empreses d'armament.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.