La mostra 'El Pallars il·lumina Catalunya' farà parada a Sant Cugat


  • Comparteix:

Cartell de la mostra / Font: Ajuntament de Tremp

Cartell de la mostra / Font: Ajuntament de Tremp

Una exposició explicarà el paper que van jugar les centrals hidroelèctriques del Pallars Sobirà en el procés d'industrialització de Catalunya. 'El Pallars il·lumina Catalunya', que compta amb una trentena de peces cedides pel Fons Històric d'Endesa, visitarà diverses ciutats catalanes fins arribar a Sant Cugat.

La mostra descriu l'aportació del Pallars a la industrialització de Catalunya a través de la hidroelectricitat. Gràcies a la indústria hidroelèctrica, Barcelona passa a ser una ciutat 'il·luminada' i Catalunya es converteix en una de les principals zones industrials d'Europa. L'exposició es va inaugurar el 2012 coincidint amb el centenari del naixement de les centrals hidroelèctriques del Pallars.

L'energia hidroelèctrica neix com a alternativa al carbó, escàs a Catalunya i que s'havia d'importar d'Anglaterra. Persones emprenedores com Frederick Stark Pearson, Emili Riu i Carles Montañés van construir les tres primeres centrals hidroelèctriques al Pirineu, que transformarien radicalment la societat i el territori, al mateix temps que contribuïen a promoure la indústria catalana.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.