2006: Mor el crític d'art Francesc Galí


  • Comparteix:

El 21 de gener de 2006 mor el crític d'art Francesc Galí Duffour als 87 anys a Terrassa. Galí va residir els darrers 20 anys de vida a Sant Cugat.

Des del 1948 fins al 1970 Galí va dirigir els Premis Juan Boscán de poesia castellana que atorgava l'Institut Català de Cultura Hispànica. Propietari d'una impremta, a l'any 1950 iniciarà la revista 'Atzavara' de poesia de la que va ser fundador i editor i de la que es publicaran un total de 28 volums.

Galí va guanyar el Premi Ciutat de Barcelona en la seva modalitat de poesia el 1964 amb el poema 'És de vegades que gira sobre la punta del peu'. Com a poeta, Galí té publicats 'El ruiseñor y el alba', 'Oración por la paz', 'Tannkas del somni', 'Atzavara' i 'Carta a Gerta'.

Al voltant dels anys 70 obre un taller de serigrafia al carrer Bailén on entra en contacte amb nombrosos artistes del moment. Als anys 70 Galí comença a exercir la crítica d'art en diaris com el 'Mundo Diario', 'Estafeta Literaria' i 'El Correo Catalán'. A més, durant 17 anys col·laborarà al programa 'Paraula i pensament' de Ràdio 4. El 1978 es va incorporar al jurat de la 13a edició dels premis d'art Vila de Palamós.

Galí va fundar el 1983 la revista especialitzada 'Gal Art', de la que va ser director, i va contribuir a la creació de l'Associació Catalana de Crítics d'Art, de la qual va ser nomenat membre honorífic. Des de l'any 1986 va col·laborar estretament amb la Sala Rusiñol on va ser l'autor de nou volums de la col·lecció 'Temporada...'.

L'any 1990 dóna 100 obres a l'Ajuntament de Palamós, xifra que s'incrementarà fins a duplicar-la i que conformen el 'Llegat Francesc Galí', que té com a objectiu el constituir-se com a museu.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.