Itinerari Formatiu Específic: un nou recurs inclusiu a Sant Cugat


  • Comparteix:

anna.macia

Anna Macià

Membre de l'equip de l'Institut FP Sant Cugat


Publicat: el 23/nov/21
Els experts |
PDF

En el context de la pandèmia, el curs 2020-21 vam iniciar, a l'Institut FP Sant Cugat, un Itinerari Formatiu Específic (IFE) d'auxiliar en vendes i atenció al públic.

Els Itineraris Formatius Específics, coneguts per IFE, són ensenyaments professionals finalistes, de 4 anys de durada, que s'adrecen a joves d'entre 16 i 20 anys, amb necessitats educatives especials associades a una discapacitat intel·lectual lleu o moderada.

La finalitat d'aquests ensenyaments és doble: per una banda incrementar l'autonomia personal de l'alumnat, i per l'altra assolir les competències professionals bàsiques i les associades a l'especialitat del cicle que facilitin als nois i noies la transició a la vida adulta i la inclusió social i laboral.

A l'IFE de l'Institut d'FP de Sant Cugat treballem per projectes i des del primer curs n'hem fet de molt interessants: vam fer una campanya de difusió del Gran Recapte del Banc dels Aliments, hem treballat la piràmide dels aliments, hem après a comunicar-nos i vestir-nos segons l'ocasió, hem fet dues botigues al pati de l'Institut on hi hem venut productes fets per nosaltres, hem dissenyat i gravat una falca de ràdio, hem construït horaris visuals amb pictogrames, hem participat en un seminari sobre prevenció de violència sexista, hem analitzat els estudis que es fan a l'Institut mitjançant organigrames, ..., entre molts altres que anem organitzant.

També ens agraden les celebracions: La Castanyada i Halloween (31 d'octubre), Nadal (25 de desembre), Sant Medir ( 3 de març), el Dia de la Dona Treballadora (8 de març), el Dia Mundial de la Síndrome de Down (21 de març), el Dia Mundial de l'Autisme (2 d'abril), o Sant Jordi (23 d'abril). Qualsevol excusa és bona per aprendre coses noves!

Durant l'any hem hagut d'acostumar-nos a diferents situacions: el curs passat vam haver-nos d'adaptar a la semipresencialitat i no va ser un any fàcil, però vam aprofitar tots els entrebancs i els vam reconvertir en oportunitats descobrint que el mòbil també serveix per fer classes amb meet, aprenent a utilitzar el 'classroom', coneixent diferents tipus de docència, estils de professorat ..., aprenentatges que ens permetran adaptar-nos millor als equips de treball de les futures feines que tindrem. Un any ple de reptes que amb molt d'esforç i ajudant-nos entre tots i totes, hem aconseguit assolir.

Per a nosaltres els canvis són més difícils de portar, ens costa acostumar-nos-hi, per això, si decidiu venir a visitar-nos o si voleu convidar-nos a visitar la vostra empresa o institució, us demanem un xic de paciència, la mateixa paciència que sovint hem de tenir nosaltres quan veiem que, tot i esforçar-nos molt, de vegades, ens costa que ens entenguin, que ens valorin, que ens tinguin en compte i ens considerin com a iguals.

Us hi esperem!!!

#SomIFE #TotsSomIgualsTotesSomDiferents

Si voleu saber-ne més, us adjuntem aquest link de la Generalitat de Catalunya.

ANNA MACIÀ I FONT és membre de l'equip de l'Institut FP Sant Cugat i de l'Itinerari Formatiu Específic (IFE), Llicenciada en Psicologia, Psicopedagogia i ADE



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.