Maneres de fer que no m'agraden


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 13/jun/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Mira que avui hi havia temes a tocar tant a nivell nacional (Duran i Lleida, Pere Navarro, nou director dels Mossos...) com internacional (abdicació del borbó i nomenament de Felip VI, què està passant amb les nenes segrestades a Nigèria...) i crec que pren rellevància un tema de caire estrictament local. És estrictament local però crec que va relacionat amb la manera com hem de fer política avui i com aconseguim que la gestió d'allò públic sigui una cosa que sembla reservada a les mans i caps dels que prenen les decisions.

La qüestió gira al voltant d'Entre Tallers i el Casal Municipal de Mira-sol. Potser parlo des del desconeixement i en les últimes hores o dies s'ha arribat a algun tipus d'acord satisfactori per a les dues parts. Però com que no ho sé (de vegades costa que corri la informació tot i els vidres grans i transparents del nostre ajuntament), em tiro a la piscina a partir del que sé de l'un i l'altre.

Entre Tallers, una entitat que fa una feina impressionant i que sé del cert que té un èxit espectacular (que ningú vegi la més mínima crítica a aquesta cap a ells en aquest article), es troba amb necessitats d'espais de cara a poder portar les seves activitats el proper curs. I, des de l'àrea de Cultura de l'Ajuntament s'ha pensat en el Casal de Mira-Sol com a possible espai on poder-les fer. Fins aquí podria sembla tot més o menys correcte.

El problema ve quan els grups polítics de l'oposició rebem un correu o tenim una conversa amb el 'Pinyu' (membre de l'AAVV de Mira-sol; dic el seu nom perquè sé que no s'enfadarà i perquè em servirà per dir una altra cosa més endavant), que ens porta a fer una visita pel Casal, ens mostra totes les activitats que allà s'hi fan, les diferents sales i allò que hi ha pensat de començar de cara al proper curs. I el que li sap més greu, a ell i a altres persones i entitats que hi ha allà dins, no és que Entre Tallers es desplaci al Casal a partir del setembre. El que els sap més greu és que se n'han hagut d'assabentar a través de tercers (AMPA i altres). Arran d'això, ja han vist plànols fets que els hi confirmen les seves pors, es temen quedar-se sense molts dels espais dels que ara disposen, han fet diverses trucades que els hi han confirmat les sospites, etcètera.

És a partir d'aquests fets que em vénen diferents preguntes al cap que, la veritat, a la darrera comissió informativa tampoc van saber respondre gaire decididament. No hauria estat més senzill asseure els afectats en una mateixa taula i, a partir d'aquí, buscar solucions a partir de les necessitats d'uns i altres? De veritat el concepte de participació que sembla que tant agrada a aquest Ajuntament és aquest? Que algú que és directament afectat sobre un fet tan cabdal com el de possiblement quedar-se sense espais per poder fer les seves activitats ho hagi de saber a partir de tercers, com s'explica? Per què, en el cas que això no sigui cert, cosa possible, no és molt més senzill afrontar les coses de cara, plantejar les tevés opcions com a Ajuntament i escoltar què en pensen uns i altres?

D'això parlo quan em refereixo a maneres de fer polítiques que hauríem de guardar al calaix dels vells records: fer les coses per l'esquena, entre bastidors, en lloc d'atrevir-se a intentar crear sinergies entre agents de la societat civil, a crear vies de cooperació que poder ens sorprendrien si fóssim capaços de deixar-les en mans d'entitats i associacions sense tuteles o tripijocs estranys que segurament poden estar fets des de la més bona intenció. I no m'agradaria acabar sense posar damunt la taula el nom del 'Pinyu' com a metàfora, novament, d'una manera de fer que crec que hauriem d'evitar.

Cada cop que s'ha vehiculat alguna qüestió a l'Ajuntament a través d'ell s'ha tingut la mateixa resposta o s'ha deixat entreveure la mateixa flaire: 'Ja hi som. El 'Pinyu' és d'ICV i de tot en fa temes partidistes'. Formo part d'una altra organització política i, per tant, podem dir que no sóc part interessada en el fet. Però el 'Pinyu', com tantes d'altres persones que militen en organitzacions polítiques, s'organitza en associacions i entitats més enllà de partits polítics des de fa molts i molts anys. I és en aquests espais on es forma opinions, crea i comparteix sinergies, veu necessitats i altres maneres de fer... I es forma una opinió pròpia més enllà del partit polític en què milita. Tan difícil és això d'entendre? Realment costa tant de veure com n'és de gratuït despatxar queixes o reivindicacions a partir d'aquests paràmetres? Quina via, quina escletxa deixem al diàleg si darrere les reivindicacions de la societat civil organitzada sempre hi veiem motius partidistes?

I per últim, però és que, si no,m'ho faig a sobre: què tal plantejar-se portar Entre Tallers on teòricament hi ha d'anar el futur Museu de les Matemàtiques, per exemple?

GUIM PROS és portaveu de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.