La transparència, les escoles concertades i l'Opus Dei


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 5/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fins a dia d'avui la Generalitat de Catalunya mai ha donat la informació completa, detallada i transparent de les subvencions que dóna a les escoles concertades. Per exemple, l'Anuari Mèdia.cat va demanar a la conselleria d'Ensenyament aquesta informació i els va ser denegada per la consellera, la senyora Irene Rigau.

Malgrat això, han començat a sortir alguns estudis que fan una aproximació de les xifres amb una fiabilitat molt acceptable.

Per exemple, denuncien que en un moment de crisi i retallades s'ha disminuït el pressupost d'ensenyament per a l'escola pública 1.000 milions d'euros durant els quatre últims anys, mentre que els fons destinats a l'escola concertada van créixer en 41 milions d'euros al 2013.

Doncs bé, tot i que els sindicats, associacions de pares i mares, moviments estudiantils i una part de l'oposició han tornat a demanar la no renovació dels concerts, el govern de CiU ha decidit renovar-los per sis anys més en l'educació primària i secundària i per quatre anys en l'educació infantil. Cal recordar que l'última renovació es va produir durant el govern del tripartit, encara que algunes seguien segregant els alumnes entre nens i nenes, com és el cas de l'Opus Dei.

A tot Catalunya la Generalitat subvenciona anualment amb 25 milions d'euros a les 16 escoles concertades de l'Opus Dei. Entre les més subvencionades estan dues escoles de Sant Cugat amb un total de 5,1 milions d'euros a l'any.

Per contra, l'ensenyament públic a la nostra ciutat esta sotmès a unes retallades brutals en recursos que, afortunadament i de moment, no afecten la qualitat de l'ensenyament per la dedicació i professionalitat de tot el personal docent. També hem de reconèixer la dedicació i el treball conjunt que fan les direccions de les escoles i de les Ampa's per mantenir serveis com el transport escolar, les beques de menjador, ajudes per llibres, etc.

Tot té un límit i malgrat aquest esforç conjunt la situació de les escoles públiques i les escoles bressol de Sant Cugat s'agreujarà any darrere any si la Generalitat no canvia la seva política de retallades i de subvencions. Salvar l'ensenyament públic, i garantir la seva qualitat, ha de ser prioritari per davant de les subvencions a la privada.

JAUME MASSANÉS I PAPELL és portaveu d'Un Altre Sant Cugat (uaSC)



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.