No a la MAT


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 17/jul/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En el ple municipal de juny es va aprovar, amb el suport de tots els grups excepte el PP, una moció de rebuig a la línia de molt alta tensió (MAT) que està previst que passi per Collserola. De fet, va de Santa Coloma de Gramenet a Sant Just Desvern travessant tot el parc de Collserola. Se'ns va dir que, una vegada més, ens posàvem la bena abans que la ferida, ja que no estava clar per on passaria, però si mirem el mapa, queda clar que les possibilitats són minses i tant si passa una mica més cap aquí o cap allà, la cosa és que trinxarà Collserola.

Des d'ICV sempre ens hem posicionat en contra de les línies MAT i ho seguirem fent a tot arreu: no és que no vulguem que la MAT passi pel jardí de casa, és que no la volem ni a casa nostra ni a casa al veí; ni amb format aeri ni soterrada; ni per un polígon industrial ni, evidentment, per una zona d'alt interès ecològic. No la volem. Ens hi hem oposat a Europa, al Congrés, al Parlament, als ajuntaments i també al carrer.

Tot això té l'origen en un episodi de manca de corrent elèctric que va sofrir Barcelona el 2007 i es pretén així evitar que torni a passar. No obstant això, els tècnics, els experts, els 36 municipis de l'Àrea Metropolitana i el mateix govern de la Generalitat deixen clar que la demanda d'energia i les necessitats actuals de l'Àrea Metropolitana de Barcelona no justifiquen en cap cas l'execució d'aquest projecte.

A tot això, els veïns i veïnes de Sant Cugat estàvem en bàbia i se'ns va posar la mosca rere l'orella quan vam veure que els de Santa Coloma es posaven en peu de guerra, potser perquè és per allà per on començava el desastre. El Consorci del Parc de Collserola tampoc té informació ni pel que sembla ha vist els plànols. Així, a la 'chita callando', un dia es trobarem les torres dretes i ningú sabrà com s'han aixecat

De moment Red Eléctrica Española guarda en un calaix el projecte, potser conscient del que li ve al damunt quan el faci públic, però el plànol existent és força detallat i queda prou clar que passa, per exemple, per la reserva de la Font Groga i ben a prop de Sant Medir i de nuclis habitats. Sabem també que hi ha projectades 35 torres, que si són com les de la MAT de Girona, tindran 70 metres d'alçada i per elles hi circularan 400 kV. I no us penseu que la línia vagi solañ De fet per Collserola ja n'hi passen dues més, però pel que sembla no es pot aprofitar el passadís ja existent i cal fer-ne una altra, on com deia aquell, no hi creixerà mai més l'herba.

Una vegada més ha estat la Direcció general de Medi Ambient de la denostada Comissió Europea la que ha obert un procés sancionador al govern espanyol pel traçat de la MAT entre Sentmenat i Santa Coloma perquè no ha fet cap estudi d'impacte ambiental i es basa en un de fa 40 anys! Com sempre, doncs, fan les coses amb nocturnitat i mala fe i, a més, malament .

Els ciutadans i ciutadanes d'aquest país ja n'estem cansats, de tanta prepotència i tanta ineficàcia, i esperem que trobarem en els nostres ajuntaments i els seus governs municipals tot el suport perquè aquesta autopista elèctrica, aquesta autèntica barrabassada no tiri endavant.

La MAT no la volem ni a Sant Cugat, ni a Santa Coloma de Gramenet, ni enlloc.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.