No es pot fer tot, i tot a l'hora!


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 8/set/14
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'No es pot fer tot, i tot a l'hora!', deia el president Pujol en una frase afortunada que he recordat sempre. És una manera casolana d'explicar allò que se'n diu prioritzar. La frase ve al cas de l'actitud que mantenen les formacions d'esquerres neo-marxistes o neo-anarquistes, com Iniciativa, Podemos i fins i tot la CUP en tot el procés sobiranista.

El missatge seria: 'Sí, el dret a decidir està molt bé, però les prioritats han de ser canviar el model de societat'. Doncs mirin, estem en moment en que cal prioritzar. La Guerra Civil va ser un bon exemple que no es poden perseguir múltiples objectius que creïn incertesa i desunió. Per tirar endavant el procés sobiranista, calen totes les forces i cal aparcar qüestions que ens debiliten. Jo diria que tothom pot veure que precisament no anem sobrats de força enfront d'un estat tancat en banda a qualsevol evolució i més aviat en ple procés de recentralització i involució democràtica.

D'altra banda, la gran crisi ideològica del Socialisme Democràtic al món no és sols una qüestió catalana. Així que, a la esquerra catalana, li caldria una certa dosi d'humilitat i realisme per pensar que no pertoca només als catalans lluitar per una societat més justa, d'una manera eficaç. Les definicions ideològiques clàssiques que han governat el món de la postguerra mundial han entrat en crisi els darrers 20 anys - comunisme, socialdemocràcia, liberalisme, democràcia cristiana - han perdut el seu full de ruta clàssic i es troben en evolució, però això és un fenomen mundial i potser no ens cal, enmig de la tempesta, començar a discutir sobre el nou món. Centrem-nos en la navegació i en no naufragar, que sembla que ja dóna prou feina!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.