AVARIA DE RÀDIO No hi ha emissió al 91.5 FM a causa d'una avaria tècnica. Podeu seguir la programació a través del web, app i Alexa.

El català i el sistema MIR


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 23/mar/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El sistema d'especialitats mèdiques vigent a Espanya, l'anomena't sistema MIR ('medicos internos residentes'), va ser implantat a tot l'Estat fa vora 40 anys, i va suposar un salt de qualitat molt important, en regular com accedir a la formació com especialitzada dels metges.

Va ser una còpia incompleta del sistema americà, ja que la concessió d'una plaça es determinada només per una qualificació en un examen memorístic i una valoració de l'expedient acadèmic. No es té en compte cap altra qualitat o mèrit personal. No hi ha entrevista, ni altres mèrits curriculars, a diferència d'altres països, però sigui com sigui va suposar una millora important.

De tota manera, s'ha mantingut inalterable en els darrers 40 anys, com un dels exemples del centralisme espanyol i pretèn seguir així quan s'apliqui la reforma de la troncalitat. Una de les conseqüències nefastes per l'idioma catalaà és la inexistència d'uns requeriments de domini de la llengua catalana. Donat que la majoria de les tasques documentals i d'atenció directa als pacients en els hospitals públics les fan els residents, el català està simplement desapareixent a marxes forçades. Les sessions mèdiques es fan sovint en castellà, perquè hi ha molts MIR que no l'entenen, les històries clíniques es redacten en castellà, les beques se sol·liciten en castellà, les tesis es fan en castellà, i així successivament. Si no s'aconsegueix el traspàs de les competències en aquest àmbit, el català està condemnat a mort, igual que en l'àmbit de la justícia. És totalment lògic, crec jo, exigir el domini de la llengua a tots aquells que treballen de cara al públic en institucions públiques.

L'Estat practica una estratègia de 'pluja fina' i aquells que volem defensar el català, apareixem en el nostre hospital, com 'el llunàtic, extremista i maniàtic que dona pel sac amb el tema del català, quan hi ha coses molt més importants que resoldre', i us ho dic per experiència pròpia que és un paper molt pesat. En tot cas, si no s'aconsegueix la competència en la formació dels especialistes, l'idioma català ho te magre en l'àmbit sanitari, amb una progressiva 'valencianització' del país. Una mort lenta però segura.

Més informació:

http://www.abc.es/sociedad/20130529/abci-modelo-envidiado-europa-201305282021.html

https://blogderozman.wordpress.com/2008/12/23/breve-historia-del-sistema-mir/

http://www.rmedica.es/edicion/194/troncalidad-la-reforma-mir-que-lleva-una-decada-yendose-por-las-ramas

LLUÍS MONT és cardiòleg




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.