Qüestió de confiança


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 20/abr/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

No sóc economista i opino des de la ignorància, com faig sovint, per altra banda. Ara bé, entenc que una de les bases del capitalisme és la confiança. La confiança que fa que algú pugui deixar els seus diners a un tercer, per tal que aquest, gràcies al capital cedit, pugui engegar algun projecte que generi beneficis. Per tant, a la base del capitalisme, hi ha d'haver una ètica i un sistema de valors potent i estricte.

No en va, el capitalisme ha triomfat en els països protestants i calvinistes, on l'ètica individual és més estricte que en altres àmbits com ara el catòlic. Així doncs, potser tots els escàndols econòmics que patim en aquests moments a l'Estat espanyol poden tenir una base religiosa. Al cap i a la fi, un catòlic sempre pot confessar i finalment anar al cel! Castella, des de Felip II, es va convertir en un país recalcitrantment catòlic, va crear la Inquisició, va ser el braç armat del catolicisme contra el protestantisme i les idees progressistes.

Va esquivar el Renaixement, el protestantisme i la revolució francesa,i també va quedar al marge d'Europa després de la Segona Guerra mundial, tancat en 40 anys de franquisme pudent, que varen perpetuar el nacionalcatolicisme. En la moral col·lectiva sempre s'ha considerat que les classes dirigents, l'èlit políticoeconòmica estaven per sobre del bé i del mal, i per tant, no eren com la resta. Com consideraríeu que la principal autoritat religiosa, el cardenal Rouco-Varela, visqui envoltat de luxe sense ni qüestionar-se a ell mateix!

En aquest context, les bandes que han ocupat el poder, sovint han entrat pobres i n'han sortit enriquides, també amb l'adveniment de la democràcia. Mireu si no el rei Joan Carles, o Felipe González. En tot cas, el Partit Popular potser hauria de canviar de nom, i adoptar el d''Alí Baba i els 40 lladres', no sabem si Alí Baba seria el 'pequeño' Nicolás. Quant a la possibilitat d'una regeneració democràtica, permeteu-me un punt d'escepticisme. Per regenerar-se hauria d'entrar en crisi els sistema de poder, i l'única crisi seriosa que té l'Estat en aquest moment és la independència de Catalunya. Ves per on, encara la independència de Catalunya podria desencadenar la regeneració d'Espanya.

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.