Sant Cugat: d'Smart a Espant


  • Comparteix:

ferran.villasenor

Ferran Villaseñor


Publicat: el 8/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Un espant és una por forta, sobtosa. I darrerament el nom de la nostra ciutat està apareixent vinculat a presumptes comissions, a contenciosos administratius i a sentències judicials que qüestionen aspectes del planejament urbanístic o llicències concedides i que posen l'ombra davant de l'actuació municipal.

Fa uns anys vaig fer alguna columna, titulada 'El Show de Truman', on descrivia una actitud (d'alguns) que tancava els ulls als problemes o situacions indesitjables i amplificava aquelles coses suposadament positives. La cerca d'una ciutat d'aparador sense pobres, sense problemes, un oasi institucional on denunciar temes era atemptar contra la ciutat i un món ple de 'bonrotllisme' en el qual Sant Cugat era capdavantera en tot. Era evident que no era així i crec que ja fa temps tots estem sortint del somni monocolor i de la ciutat de cartró pedra i del seu món feliç.

Què està passant? Cada dos per tres ens llevem espantats amb la nostra ciutat als diaris i als mitjans audiovisuals. Que si paguem 600.000 euros per una llicència incorrecta a la Costa del Golf, que si es posa a la diana les concessions de l'Ajuntament per presumpte finançament a CDC nacional per obres de Teyco o del (no fet) concessionari del complex esportiu de Mira-Sol.

O, per exemple, que s'anul·la el planejament de Can Matas i el pitjor de tot és que no saps quin serà el següent espant, quin diari ho traurà i amb quina informació. Com s'ha dit en alguna ocasió cal que separem la necessària investigació activa i cerca de la transparència (bàsicament per aclarir dubtes i possibles actuacions incorrectes i responsabilitats, si les hi hagués) sobre l'interès que determinades posicions contràries al procés sobiranista estan tenint en traslladar a l'opinió pública algunes notícies.

Davant d'això què podem fer? Per començar el que s'està fent: crear comissions especials informatives (altrament dites en altres espais comissions d'investigació) per unanimitat de totes les forces polítiques. Comissions que començaran a funcionar en dues setmanes i que serviran per traslladar a la ciutadania totes les informacions de forma directa i, si s'escau, cercar responsabilitats i propostes de millora en el procediment.

Què més? Davant del dubte: parets de vidre. En aquest sentit veiem molt positivament la proposta del govern municipal de traslladar a l'oficina antifrau els expedients de contractació sense que hi hagi hagut una demanda d'aquest ens. També cal que reformem les meses de contractació fent que a tot arreu hi hagi un representant dels membres de l'oposició, també a la societat d'habitatge públic Promusa amb representació al òrgans de contractació de membres del consell d'administració proposats pels grups municipals i veïns.

També crec que cal parlar-ne més i cercar les solucions entre tots i això vol dir comprometre's en el treball propositiu en temes de ciutat. Val a dir que en els darrers mesos les majories aritmètiques i els tarannàs polítics han facilitat un treball molt més eficient entre govern i oposició, aspecte que cal mantenir i aprofundir.

Tenim reptes lligats a la gestió del territori que ens preocupen i que són cabdals, entre d'altres:

- Desenvolupament del pla d'asfaltat de la Floresta i una finalització consensuada de la reforma del PGM

- El pagament de les zones verdes d'obligada expropiació

- La reforma del pla d'equipaments

- El nou planejament de Can Mates

- Inversions esportives, entre elles la piscina de Mira-Sol

- Finalització, adequada i justa, del planejament a Can Borrull

- Revisió i replantejament de la reforma de planejament i la seva afectació a la zona de Can Cabassa.

- Revisió del planejament realitzat a Valldoreix a la zona de l'estació i les compensacions mitjançant convenis urbanístics lligats a la generació de sòl de Can Monmany i les diferents desafectacions.

- El pla integral del Barri del Monestir

- El seguiment i actuacions del Pla de Mobilitat i les seves implicacions urbanístiques.

- La priorització del sòl terciari lligat a la generació d'ocupació

- Torre Negra i el periple judicial

Per tirar endavant aquests, i molt altres, aspectes de transformació del territori cal que s'esvaeixin dubtes, que es treballi col·lectivament, que els processos de participació ciutadana siguin efectius, que hi hagi un treball conjunt, lleial i efectiu i que la transparència sigui una norma fonamental.

FERRAN VILLASEÑOR és regidor d'ERC-MES



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.