Els catalans som ciutadans de la UE


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 19/oct/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Hi ha un llibre deliciós del primatòleg Frans de Waal ('Peacemaking among primates'), que analitza les habilitats dels primats en la resolució de conflictes. Fins llavors s'havia estudiat molt l'agressió, l'establiment de jerarquies, etc, però probablement ell té el mèrit d'haver-se adonat que per als primats, que estan forçats a viure en grup per sobreviure, les estratègies de resolució de conflictes són claus per a la supervivència del grup.

Els mecanismes de fer les paus són múltiples i complexes, però si funcionen reforcen el grup. En tot cas, si prenem la Unió Europea com un grup on hem d'estar plegats per poder sobreviure, queda clar que el tema de la resolució de conflictes és un tema pendent.

No és possible formar part d'un grup, i que aquest grup no prengui part oficialment en la resolució de conflictes dins la Unió. Si un Estat abusa del seu poder contra una minoria nacional, ètnica, religiosa, etc, això no hauria de ser considerat un afer intern de cap Estat membre i l'arbitratge de la UE hauria d'estar garantit. Dit d'una altra manera, si la Unió Europea no pot actuar d'àrbitre en conflictes com el català, es debilita i perd el sentit.

Recordeu que Catalunya es va fer independent quan el rei de França va incomplir el seu deure de defensar-la dels atacs sarraïns. Així doncs, el que està passant a Espanya tindrà repercussions greus en la credibilitat de la UE. Les institucions europees no poden permetre que un partit amb majoria absoluta corrompi les institucions judicials i l'estat de dret, i aprofiti el poder judicial per atacar una minoria nacional de ciutadans de la UE. Els catalans som ciutadans de la UE i com a tals tenim dret a ser defensats, i tenim dret a que els nostres drets democràtics siguin respectats. Si la UE fracassa de nou serà ben segur un punt d'inflexió.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.