Solucions fàcils a problemes complexos


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluís Mont


Publicat: el 10/des/15
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

És curiós com funciona el nostre cervell a l'hora d'organitzar la vida, ja sigui personal o col·lectiva. En principi, tenim dins el cap un món ideal, una 'imatge' de com haurien de ser les coses. A continuació cerquem uns 'culpables' de per què les coses no són com haurien de ser, i finalment proposem 'solucions', amb una convicció i una vehemència admirables. De fet, això sempre ha estat així, només que la imatge, els culpables i les solucions han anat canviant al llarg de la història. En moltes religions, els culpables que les coses vagin malament (sequeres, malalties, terratrèmols) són els humans que fan enfadar els deus i les solucions impliquen sacrificis, ja sigui penitències, sacrificis d'animals o fins i tot sacrificis humans.

En la societat occidental, els culpables de no assolir el món ideal (un món sense guerra, sense fam, sostenible, amb un habitatge digne de posem per cas 100 m2, sense patiment ni dolor, amb un sou digne assegurat per l'estat, amb la felicitat garantida, incloent una vida sexual activa amb alguna persona de bellesa contrastada) acostuma a ser una cosa difuminada que en diem el capitalisme neoliberal, encara que pels partidaris del capitalisme, els culpables poden ser per exemple els partidaris del neocomunisme.

Malgrat l'evidència que la nostra imatge del món ideal és una distorsió del nostre cervell, tots seguim perseguint una utopia i no només això, sinó que pensem que és possible. En tot cas, no seré jo qui renegui del sistema operatiu del nostre cervell. Un sistema posat a prova durant milions d'anys i que ha conduït a l'espècie humana a una evolució prodigiosa. Simplement, intento fer una anàlisi d'aquesta conducta humana i relaxar-me en l'observació del món, que acostuma a ser una actitud plaent per a mi. Digueu-me egocèntric!

LLUÍS MONT és cardiòleg



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.