Pinces al nas


  • Comparteix:

blai.blanquer

Blai Blanquer


Publicat: el 9/oct/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

'Alguna cosa fa mala olor a Dinamarca!', fa dir Shakespeare al sentinella de Hamlet quan veu a venir la desgràcia d'un gran crim. Aquesta famosa frase s'aplica sovint davant de qualsevol mena de corrupció.

Si el podrimener es multiplica i la seva influència es fa insuportable, la sortida còmoda i irresponsable és posar-se pinces al nas per esquivar la realitat: una forma perversa de mentir i de perpetuar la gangrena. Una coneguda faula d'Isop conclou que 'El mentider aconsegueix que no se'l cregui, fins i tot quan diu la veritat'. Aquesta sentència és una injecció de confiança: tard o d'hora el mentider és desemmascarat i el seu castell de falsedats s'esfondrà en el seu propi perjudici. La història explica molts casos d'aquests que poden estimular la sinceritat. Amb tot, tocant de peus a terra, no hem d'oblidar el que ja advertia Sèneca: 'Quan el delicte comporta prosperitat i fortuna se l'anomena virtut'. Quantes mentides ben presentades ens empassem com a veritats indiscutibles! No ens hem de posar de cap manera benes als ulls o pinces al nas: és indispensable que siguem autocrítics i en la mesura que puguem, atents i ben informats reflexionem seriosament abans de cedir a les opinions que se'ns imposen sense més.

BLAI BLANQUER és rector de la parròquia de Sant Pere d'Octavià



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.