Arriben les festes de Nadal


  • Comparteix:

eduard.jener

Eduard Jener


Publicat: el 21/des/16
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Escric la vigília de la Loteria Nacional, aquest impost tan intel·ligent que es van inventar fa molts anys perquè els que tenen poc donin diners a guanyar als que, probablement, tampoc no tinguin massa i l'Estat (l'espanyol ara o el que vulguis desprès)recaptin dinerons, exactament el 20% si el premi supera els 2.500 euros.

Com ho veuen? Tothom diu allò de, 'és clar, convé jugar el número que compren a la feina perquè mira que si toca i jo no...'. O també, 'és pels nens, pel viatge de final de curs' o... Raons n’hi ha per omplir tota una pàgina i, tranquils, no penso continuar però si fer una lleugera meditació 'avant la fète'! Els catalans som increïbles!. No, no, no vull parlar del referèndum, que també, si no que amb això de les festes de Nadal, estem a totes. Si han fixat?

Com a bons cristians (o no!) celebrem el naixement de Crist, allí a una establia suburbana, és a dir un pessebre, passant fred encara que hi havia una mula i un bou que els donaven una mica de calor. És clar que la celebració consisteix a menjar i beure molt, més del que acostumem a fer, possiblement per evitar-nos la terrible experiència de Josep i Maria que abans havien intentat aixoplugar-se en alguna casa del poble de Betlem sense aconseguir-ho. Més o menys com passa ara amb els refugiats de Siria o d’Afganistan o ves a saber tu.

Allí va néixer el nen Jesús, la nit del 24 al 25 de desembre, coincidint més o menys amb el solstici d’hivern que ja celebraven els romans però això és una casualitat casual com tots sabem. Ara hi ha persones que es reuneixen aquests dies, beuen, mengen (sobretot vegetarià o cuina vegana) i diuen això, que es trobem per celebrar el solstici d’hivern. Jo penso que tothom pot fer el que vulgui, no?, però si es troben ara precisament no serà perquè s’acosten les festes de Nadal?. No em facin cas.

Els catalans celebrem la vigília de Nadal, altrament dita Nit Bona, el dia de Nadal, el dia de Sant Esteve, el Cap d’Any, altrament dita Nit Vella i el dia dels Reis Mags d’Orient.

Una veïna, flamenca de Flandes vull dir, acaba de celebrar amb els seus néts el dia de Sant Nicolau que, a més a més, venia d’Espanya!!, però evidentment, quan arribi el moment també celebraran les altres festes. Nosaltres, els catalans, com deia som increïbles: regals que ens porta el Pare Noel, regals que ens porten els Reis Mags d’Orient (últimament els regals des de Orient són una mica perillosos!) i, sobretot, que no falti tot allò que caga el tió. Ah, el tió, pobre essència pagana que rep els cops sense misericòrdia per donar-nos més regals trencant les possibilitats de totes les targetes de crèdit. Ho volem tot, els catalans, després de la Loteria el president Puigdemont convoca per tornar a parlar del referèndum. I allí, en un racó del pessebre, amagat de tothom, el caganer aspira a acabar de fer la seva feina sense que el molestin. I no dic res del rabadà!!, perquè aleshores tots plorariem.

Bones festes!

EDUARD JENER és crític d'arts escèniques



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.