'A mi també' (#Metoo)


  • Comparteix:

roser.casamitjana

Roser Casamitjana


Publicat: el 3/nov/17
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquesta és l'etiqueta que s'ha utilitzat per posar de manifest una violència molt silenciada i poc denunciada. Darrerament ha sortit a la premsa les denúncies de moltes actrius de Hollywood que han estat assetjades per un productor d'aquests de campanelles, que ho poden tot i que donen per suposat que si no passes pel seu sedàs no tens res a fer en el món de l'espectacle. Ja s'intuïa que això passa en el món de les estrelles de cine, però potser el més sorprenent és que sembla que passi a tot arreu: a la universitat, a la feina, al transport públic i ves per on, també a l'Eurocambra.

El Parlament va obrir un debat en què Ernest Urtasun, un dels pocs homes Diputats que hi van assistir, va denunciar la falta de mecanismes de la institució per denunciar els casos d'assetjament.

Així doncs de cap manera es poden considerar aquestes agressions un fet aïllat, que passi només de tant en tant i a segons qui, sinó que cal considerar-ho un fet corrent del qual poques dones se'n lliuren al llarg de la seva vida. L'assetjament i les agressions sexuals formen part de la cultura patriarcal que totes vivim i patim, però que quan es donen a la feina al poder patriarcal si ha de sumar el poder professional. I no cal dir, que si sempre és difícil denunciar-ho, en els casos laborals el fet de fer-ho és gairebé una heroïcitat.

Les enquestes diuen que la major part de dones han estat sotmeses a algun tipus d'assetjament en algun moment de la seva vida, i que moltes d'elles no ho han denunciat per vergonya, per por a la culpabilització o per por a ser qüestionades. Així doncs estem parlant d'un problema endèmic, no d'una cosa individual sinó estructural i el que pretén la campanya és fer més fàcil la denúncia. L'inconvenient és que de nou el focus està en les dones i és impensable que hi hagi una visualització dels agressors.

Cal fer visible el problema sense embuts i aconseguir traslladar la vergonya de la víctima a l'agressor.

ROSER CASAMITJANA és regidora d'ICV-EUiA



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.