La pàgina de la història es passa un cop llegida


  • Comparteix:

lluc.cahis

Lluc Cahís


Publicat: el 28/gen/20
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El present ens exigeix tenir present la memòria històrica. El passat dilluns 27 de gener va ser el Dia de Commemoració en Memòria a les Víctimes de l'Holocaust i a Valldoreix va passar sense pena ni glòria. Igual que el dia anterior, el 26 de gener; dia en què fa 81 anys van entrar les tropes franquistes al municipi. També va passar desapercebut.

Pensant-hi te n'adones que a Valldoreix encara hi ha algun carrer franquista, que no hi ha cap espai commemoratiu a les víctimes valldoreixenques del feixisme i nazisme i que s'ha investigat poc. Sabem que, com a mínim, quatre valldoreixencs van ser sotmesos a tribunals de l'Auditoria de Guerra de l'Exèrcit d'Ocupació i que amb els anys van ser 'alliberades' (sent conscients que sovint això era un eufemisme d'execucions encobertes). Però no sabem quantes persones van ser víctimes del franquisme (i això vol dir persones assassinades, deportades, supervivents, exiliades, refugiades, persones que, davant del destí que els esperava, decidiren suïcidar-se, etc.). Han passat molts anys de foscor i tabús i el present viu al marge mentre puja mica en mica l'extrema dreta (també a Valldoreix). No podem passar la pàgina de la història sense haver-la llegit.

Que Valldoreix tingui present la memòria històrica és rellevant tant pel respecte i la reparació necessària a les víctimes com per fer pedagogia dels valors de la pau, la tolerància i el respecte. És per això que des d'ERC Valldoreix, conjuntament amb la CUP i el PSC presentem una moció aquest ple de gener per revisar el nomenclàtor de Valldoreix, crear una comissió participativa que investigui les possibles víctimes valldoreixenques del franquisme i en conseqüència, que se'n facin espais commemoratius i pedagògics.

LLUC CAHÍS és vocal d'ERC-MES a la junta de veïns de Valldoreix



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.