Determinants de la salut: codi postal front a codi genètic


  • Comparteix:

assun.reyes

Assun Reyes

Metgessa jubilada, activista en actiu


Publicat: el 2/nov/21
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El lema de la Festa de Tardor d'enguany, 'Tothom endavant i que ningú quedi fora', s'ha mantingut després que l'edició del 2020 s'hagués ajornat. Segurament, passat aquest any, el lema ha guanyat força: el temps ens ha permès veure que la pandèmia sí entén de classes socials, castiga en relació directa al nivell de vulnerabilitat, i les repercussions socials i econòmiques també estan relacionades directament amb les variables socials, jugant a favor o en contra en funció d'on vius, treballes o estudies...

La taula rodona que va donar el tret de sortida a la Festa de Tardor ens va portar en Xavi Teis i la Maria José Fernández de Sanmamed. Fernández, convidada per Marea Blanca Sant Cugat, és metge de família, experta en investigació qualitativa i en ètica, i, per tot això precisament, militant de la lluita en defensa del dret a la salut, la sanitat universal i contra les iniquitats en aquests camps.

Com tinc la gran sort d'haver compartit -i seguir compartint encara- espais de reflexió i lluita amb ella i altra gent del FOCAP (Fòrum Català d'Atenció Primària), m'atreveixo a insistir en la importància dels elements determinants de la salut, assumint el risc de resultar reiterativa. Crec que hi ha uns conceptes que hem de tenir molt interioritzats a l'hora de prioritzar els nostres objectius:

  • La salut individual i col·lectiva té uns condicionants biològics, amb poc pes específic, difícilment modificables: sexe, grup ètnic, càrrega genètica...
  • La salut individual i col·lectiva té uns determinants socials, amb un gran pes específic i que sí són modificables amb actuacions polítiques sempre i quan tinguin per objectiu minimitzar les desigualtats. Parlem de les característiques i els serveis de l'entorn on vius, habitatge, transport, feina, formació, lleure, gènere...
  • El sistema de salut, públic i privat, és un element més dels determinants socials i té una importància relativa dins el conjunt. És de mal escollir, però si haguéssim de triar, per exemple, entre unes condicions dignes de treball o un sistema sanitari potent, la repercussió de la primera opció sobre la salut comunitària seria objectivament més important, tindria més impacte. No podem entrar a valorar casos particulars individuals, però en el global, és així.
  • Les diferències socials condicionen formes diferents de viure i emmalaltir. Quan els determinants socials són negatius, condemnen comunitats senceres i als i les seves integrants, a emmalaltir més i pitjor que les que tenen uns condicionants més favorables... I a tenir menys possibilitats de sortir dignament de la malaltia i de les seves conseqüències. En aquest cas, podem parlar d'iniquitat, que no és el mateix que desigualtat. El concepte iniquitat porta implícit injustícia. El de desigualtat, no.


  • Per aconseguir "salut per a totes i tots" no haurem de lluitar només per un sistema sanitari públic, de qualitat i universal, que també, sinó que haurem de lluitar contra aquesta iniquitat que condiciona comunitàriament i íntimament les nostres vides. El neoliberalisme fomenta aquesta desigualtat injusta. Ho trobem darrera les seves propostes.

    Aconseguir una vida digna i salut pera tots i totes és incompatible amb la seva forma d'entendre la vida. Quan votem, votem també la permanència d'aquests determinants socials que condicionen la salut.

    ASSUN REYES és metgessa jubilada, activista en actiu



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.