Bancs contra l’incivisme


  • Comparteix:

victor.alexandre

Víctor Alexandre

Escriptor i periodista


Publicat: el 7/gen/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A la rambla del Celler, com es veu a la foto, hi ha dos bancs de fusta nous; són a tocar de la rotonda entre els carrers de Cèsar Martinell i Sant Medir. Ha estat el recurs que l'Ajuntament de Sant Cugat ha trobat per evitar que molts ciclistes circulin per la gespa per estalviar-se dos segons abans d'agafar el carril bici de la rambla. Tothom sap que pedalar dos segons de més és un esforç sobrehumà que no està a l'abast de les persones normals. Per això hi havia ciclistes que, per estalviar-se'l, 'tallaven camí' sobre la zona enjardinada. El problema és que la suma de tots ells malmetia la gespa i generava una destrossa.

Imatge de la rambla del Celler / Foto: Víctor Alexandre
Imatge de la rambla del Celler / Foto: Víctor Alexandre



Per evitar-ho, la primavera del 2021 l'Ajuntament va instal·lar-hi una cinta que n'impedia el pas, però hi havia ciclistes incívics que la trencaven i va acabar substituint-la per vuit tanques. Vuit tanques que s'hi han estat mesos i mesos per tal d'afavorir la regeneració de la zona malmesa. I és que allò que les persones destruïm en un tres i no res, a la naturalesa li resulta molt més costós de refer. Estem parlant d'un solc que ha trigat nou mesos a tancar-se.

Ara, fa pocs dies, aconseguida la regeneració i amb l'objectiu de preservar-la tot evitant que hi tornem a ser, l'Ajuntament ha tret les tanques i hi ha instal·lat dos bancs de fusta i una paperera, cosa que és una molt bona idea. Tanmateix, l'incivisme és com el camp i es fa difícil posar-hi portes, ja que, com he pogut veure jo mateix, hi ha ciclistes que el pas que ara no poden fer per 'culpa' dels bancs, el fan una mica més enllà. Quan ho veus, penses: "És increïble, sembla mentida que hi hagi gent tan egoista i indiferent amb el patrimoni públic". Però ja diuen que en aquest món hi ha d'haver de tot. Potser per això, i per preservar els parterres, vull insistir que fóra més aconsellable optar per aquelles petites reixetes d'uns quinze centímetres d'alçada que es posen a molts jardins públics com a mesura protectora.

Desconec el cost d'aquest reixat, però no es pot dir que els bancs de fusta siguin precisament barats. L'any 2012, el preu dels bancs era de 600 euros per unitat; ara, al 2022, m'imagino que deu ser força més elevat. Així de cares surten a la comunitat les gracietes dels incívics. Consegüentment, atès que no es tracta de posar bancs a tot arreu, penso que el petit reixat seria una bona solució: impedeix el pas de bicicletes i preserva el patrimoni de la ciutat.

VÍCTOR ALEXANDRE és escriptor i periodista



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.