Deixem de qüestionar les millores per a les dones


  • Comparteix:

paula.nunez

Paula Núñez

Secretària de polítiques feministes i igualitàries del PSC


Publicat: el 18/mai/22
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La notícia del contingut de l'avantprojecte de llei sobre l'avortament que pròximament s'aprovarà al Consell de Ministres deixa entreveure un debat social persistent i subtil entre el masclisme cultural i els drets de les dones a la igualtat d'oportunitats, a la salut menstrual garantida i a millorar la cobertura mèdica i laboral per malalties associades al sistema reproductiu de les dones.

Algunes de les mesures que proposa el Ministeri d'Igualtat són:
  • Avortament de menors de 16 anys sense consentiment dels pares.
  • Avortament lliure garantit per la sanitat pública fins a la setmana 14 de gestació i avortament fins la setmana 21 de gestació per motius terapèutics.
  • Llista de professionals objectors de consciència de l'avortament.
  • Baixes de tres dies per regles doloroses.
  • Eliminació de l'IVA en productes d'higiene menstrual de les dones.
  • Centres educatius, instituts i universitat hauran de tenir material d'higiene menstrual per a les joves.
  • Declaració sobre la Gestació subrogada, com a acte il·lícit que tracta a dones i nadons com a mercaderies.


  • Cadascuna d'aquestes mesures obre un debat social ple d'opinions i arguments feministes defensant moltes de les propostes que nodreix l'esborrany de llei i a la vegada una gran quantitat de missatges contraris que desitjo que siguin per desconeixement perquè el masclisme és sempre ignorància, perjudicis i injustícia. Un debat social que deixa clar que els drets de les dones seran sempre qüestionats i difícilment consolidats, veiem com ara en EUA es vol derogar la llei que aprovava el dret d'avortar i que van aconseguir les dones nord-americanes després d'una llarga lluita del moviment feminista.

    L'esborrany del Ministeri d'Igualtat no és la solució per erradicar el masclisme, però si és una millora per a les dones que possiblement trencarà amb els tabús sobre la menstruació i que alliberarà a les joves de famílies d'altres cultures o de famílies conservadores per poder escollir no només sobre el seu cos, sinó també a escollir sobre la seva vida. Les mesures més polèmiques potser són l'avortament de menors de 16 a 17 anys sense necessitat de l'autorització dels pares i la baixa laboral per les regles doloroses.

    Com a mare se'm fa difícil entendre o pensar que no sigui necessari el meu consentiment o fins i tot no saber que la meva filla ha avortat, però hem de tenir una mirada més ampla de la nostra societat on conviuen famílies amb ideologies i cultures diferents, algunes d'elles molt conservadores que si han de decidir els pares, les filles no tenen cap possibilitat d'escollir sobre la seva vida. Crec que és important el paper dels professionals de diferents disciplines per tal que puguin acompanyar adequadament a les joves que el meu consentiment.

    L'altra mesura polèmica són les baixes laborals de tres dies per regles doloroses i dic polèmica perquè he llegit de tot! Comentaris amb molt poca reflexió i molta misogínia a les xarxes socials, no les diré totes, però hi havia els que deia que les dones aprofitarien per no treballar tres dies al mes, unes vacances per la cara. Altres alertaven sobre la desmotivació per contractar a les dones que ja tenien permisos, reduccions per la maternitat. Primer de tot les dones no deixem d'anar a la feina per tenir la regla i només ho fan aquelles dones amb malalties diagnosticades o no, del sistema reproductiu, i que no poden incorporar-se al lloc de treball. Segon, que aquestes baixes no són una novetat, perquè ja hi ha una baixa per menstruació dolorosa i les dones no les agafem sense necessitat. I a més si hi ha una desmotivació de la contractació de dones per aquest motiu potser el que hem de qüestionar és el sistema laboral que no és capaç de suportar aquestes absències. La novetat serà com es tramitarà, qui suportarà els costos i si realment serà una millora per a investigar i diagnosticar més ràpidament malalties que ara triguen nou anys a ser diagnosticades com l'endometriosi.

    Potser anem pel camí correcte per aconseguir la igualtat de dones i homes, necessitem lleis que milloren la vida de les dones, lleis que lluiten per erradicar la violència de les dones, una llei d'abolició de la prostitució i recursos perquè no sigui pura formalitat i si una realitat.

    PAULA NÚÑEZ és secretària de polítiques feministes i igualitàries del PSC



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.