Sant Cugat: Sostenible, intel·ligent, activa i inclusiva


  • Comparteix:

americo.ologaray

Amèrico Ologaray

Membre d'En Comú Podem Sant Cugat


Publicat: el 25/mar/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En ple hivern ja ens falta aigua. Aquesta és la realitat d’una manifestació de l’acceleració del canvi climàtic que amenaça la qualitat de vida, la salut i el benestar de les poblacions i la mera supervivència de la humanitat.

La pregunta a la qual hem de respondre és: Com podem transformar la nostra ciutat per resistir aquest canvi climàtic i fer que els veïns i les veïnes de Sant Cugat, de totes les edats i classes socials, hi puguin continuar vivint?

Els partits que conformen el govern municipal diuen que el futur de Sant Cugat és el desenvolupament del barri de Ca n'Ametller. Des d'En Comú Podem ens hem posicionat en contra de la urbanització d'aquest espai exposant amb molta claredat que no poden seguir amb la mateixa lògica d'expandir el municipi amb un nou barri per a disposar d'habitatges i atendre el creixement previst en 10 anys per l'IDESCAT fins als 105.000 habitants.

Respondre a la necessitat d’habitatges no s’ha de fer incrementant la nostra petjada ecològica creant aquest nou barri que ens obligarà a majors esforços pel subministrament, per a la gestió dels recursos, dels serveis i provocarà més desplaçaments excessius. I hem de deixar de considerar el sòl com a simple suport al creixement de la ciutat i donar-li el valora real que té enfront del canvi climàtic.

El futur de la transformació ecològica de Sant Cugat requereix fer créixer la ciutat sobre si mateix , fent ús dels mecanismes urbanístics disponibles i no consumir l’últim espai natural i agrícola que ens queda. El desenvolupament de la ciutat i la seva gestió ha de prendre com a referències les ciutats que han implementat solucions del model de ciutat sostenible, intel·ligent, activa i inclusiva.

Aquests quatre models de ciutats estan interrelacionats i comparteixen objectius. Per a avançar en aquests objectius és important ser conscients del paper que les ciutats estan anomenades en jugar en la millora de la qualitat de vida de les generacions presents i futures. No es tracta de proposar intervencions puntuals cosmètiques sinó de transformacions profundes que comporten modificacions en els espais, però sobretot en la manera de viure.

El futur de Sant Cugat hauria de tenir els següents objectius:

  • Reduir la contaminació atmosfèrica i les emissions de CO2 per millorar la qualitat de l'aire garantint que la ciutat es pugui recórrer fàcilment a peu, en bicicleta de forma segura o amb una bona xarxa de transport públic ecològic.
  • Generalitzar l'energia solar com a font que alimenta els edificis i l'activitat pública i privada de la ciutat.
  • Incorporar les “noves tecnologies” en els processos de gestió per tal d’atendre l'augment de la demanda de serveis municipals en un context de restricció o disminució dels recursos disponibles així com la diversitat i complexitat de les solucions que es requereixen.
  • Recuperar la ciutat per a les persones fent possible que puguin en el seu dia a dia integrar l'activitat física i el comportament actiu lluitant contra un sedentarisme excessiu causant de patologies que posen en risc la salut de la població.
  • Cohesionar la ciutat amb una Cartera de Serveis Socials àmplia i establir una Renda Municipal complementària mitjançant una targeta moneder per aconseguir que cap família visqui per sota del llindar de la pobresa i no pugui fer front a la cobertura de necessitats bàsiques.

  • Assolir la ciutat que aquí es formula ha de ser fruit d'un procés valent i continu de construcció que si bé ha de tenir els referents abans citats, ha de ser personalitzat a les circumstàncies de la nostra ciutat i amb la participació de la gent.

    És el repte més important del govern municipal que es conformarà en funció del resultat de les eleccions del 28 de maig.

    AMÈRICO OLOGARAY és membre d'En Comú Podem Sant Cugat



    • Comparteix:

    OPINA

    Identifica't per comentar aquesta notícia.

    Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

    Avís important

    Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

    Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

    No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

    Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.