La vida passa mentre pensem en altres coses, cal fixar-se


  • Comparteix:

robert.save

Robert Savé

Membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat


Publicat: el 17/set/23
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

A classe, cada curs, faig una pregunta del tipus, quines fruites s'anuncien en la televisió?. Hi ha bastant silenci perquè ja no la segueixen com abans, però a la fi sempre apareixen els plàtans, la pinya i la poma dels Alps, essent en aquest punt, quan comença la classe.

El plàtan i la pinya, són productes tropicals, que no es produeixen a la península més que en llocs molt concrets, on les condicions ambientals naturals o forçades (implantació de reg) són similars a les del tròpic.

Les pomes dels Alps mostren que les d'aquí, per qüestions tèrmiques, tenen problemes de floració i desenvolupament.

El consum de les fruites tropicals en el mediterrani, un lloc on tenim un ampli, nutritiu i saborós ventall de fruites al llarg de l'any, és una mostra del nostre model de societat, que comporta inexorablement el canvi global, produint coses en l'altra punta del món per ser comercialitzades i consumides a milers de quilòmetres, sense tenir-se en compte l'ús de recursos (terra, aigua, biodiversitat, energia i explotació laboral) en el lloc d'origen i ignorant la petjada de carboni derivada del transport, conservació, presentació...sent la derivada del canvi global, del gran increment de gasos d'efecte hivernacle, el canvi climàtic.

La poma ens indica que alguna cosa ha canviat per no poder tenir floracions estables i homogènies, que comprometen el conreu, i el que més ho ha fet ha sigut la temperatura alta a l'hivern i molt alta a la primavera i estiu. El que és un clar indicador del canvi climàtic.

Així amb plàtans, pinyes, pomes, alvocats...tanquem el cicle del canvi global i la seva derivada, el canvi climàtic, i per tant, veiem i hem de ser conscients que la vida passa mentre pensem en altres coses, i cal fixar-se, en cada acció, cada euro, cada deixadesa i cada estupidesa ja que no es pot argumentar ignorància perquè fa més gran el canvi climàtic, i per tant, més petites les opcions de revertir-lo, parar-lo i seguir sent com a mon, quelcom viable i feliç.

Fins i tot el mercat ens ho posa davant els ulls, perquè sap que no volem mirar per por. Ens cal sobrietat, sentit comú, coneixements i accions ràpides, contundents, decidides, justes, igualitàriament ponderades per no deixar a ningú enrere i lliures de lligams, que tant sols afavoreixen a uns determinats sectors (l'1% de la població mundial té el 63% de la riquesa, mentre el 99% restant s'ha de distribuir el 37% restant).

En aquesta línia d'opinió recentment, el regidor senyor Puigneró ha recuperat el concepte, mai realitat, de convertir Sant Cugat en una Smart City, en altres paraules, en una ciutat altament tecnificada, que s'entesten en dir intel·ligent. Així diu "...vol recuperar el concepte de "ciutat intel·ligent" per gestionar, de manera més eficaç les grans factures del municipi, com la llum, l'aigua i la mobilitat, per exemple...".

Perquè no posen l'alimentació com a punt clau d'aquest model funcional?. 98.000 persones ho fan cada dia entre dues i tres vegades, i la factura, encara que no ho sembli, en bona part la paga l'Ajuntament en forma de contaminació acústica i de l'aire, amb problemes de mobilitat externa i de distribució interna, amb desajustos entre necessitats nutricionals i de mercat...

Cal donsc al meu entendre, valorar el concepte d'intel·ligència artificial, per posar-la en la seva justa mesura, que ha de ser el de contribuir al bé comú, d'acord a uns objectius clars i consensuats de ciutat, perdurables en el temps, que generin xarxa empresarial, no nucli de negoci, que tot i semblar el mateix, no ho és de cap de les maneres, i menys des d'una mirada ambiental, pròpia del segle XXI.

ROBERT SAVÉ és membre del Consell de Ciutat de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.