Aquí només hi ha un 'nosaltres'


  • Comparteix:

ariadna.sierra

Ariadna Sierra

Regidora de la CUP


Publicat: el 9/febrer
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'Observatori Sociològic de Sant Cugat, que en principi és una eina per captar l'opinió ciutadana de la nostra ciutat, ha caigut en mans de Junts, que l'ha utilitzat amb una clara agenda partidista, formulant preguntes que semblen estar dissenyades no per comprendre, sinó per incitar a la xenofòbia i els prejudicis envers els immigrants.

Ningú diu que no es pugui preguntar sobre immigració, la qüestió és com es pregunta i amb quina intencionalitat. Preguntes com: "Les persones immigrades que delinqueixen de forma reincident les hauríem de tornar al seu lloc d'origen?" o "Una elevada immigració pot posar en risc les tradicions i la llengua del nostre país?" deixen poc espai a la realitat i molt a la percepció induïda.

Els arguments de Junts per justificar aquest observatori han estat que busquen combatre el racisme fent aquest sondeig i s'han posat al mateix nivell que instituts autònoms com el CEO, Oxfam o l'Institut Català Internacional de la Pau, organismes d'estudi de l'opinió pública rigorosos. I en resposta s'han trobat que justament aquestes mateixes organitzacions amb les quals s'emmirallen, com Oxfam i l'ICIP, han expressat el seu desacord amb el seu enfocament, destacant la incompatibilitat amb valors que promouen la inclusió i la diversitat.

Però ens continuaran dient que ni són tendencioses ni són partidistes, desacreditant no només a la ciutadania que ha quedat sorpresa i molesta amb el to d'aquestes preguntes, sinó també aquests mateixos organismes que sí que defensen els drets de les persones migrades.

Ells podran seguir enredant, dient que és per comparar dades i valorar els prejudicis, però llavors, per què presenten una moció que tracta la immigració més com números que no com persones? Per què a altres municipis presenten mocions que relacionen immigració i delinqüència? Per què sembla que la proposta ja la tenen feta, i aquesta és restrictiva i estereotipa la immigració? No ens revelen amb tot això un posicionament que va més enllà de la simple recopilació d'opinions i entra en terreny polític polaritzat? No volen conèixer l'estat de l'opinió, sinó que volen crear-la.

Per la CUP queda clar, tan clar com que el país no es construeix preguntant d'on vens, sinó, on vas. Si aquest va ser un dels pilars que van fer possible l'1-O, sentir-nos un sol poble i lluitant plegades, el mateix sentit aplica en com entenem la immigració. Alimentar la idea que hi ha "massa immigració", diferenciant un "ells" d'un "nosaltres", només fomenta la descohesió social.

ARIADNA SIERRA és regidora de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.