Voleu dir que només fallen les Barraques?


  • Comparteix:

guim.pros

Guim Pros


Publicat: el 17/jul/08
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Molts actes (potser masses ?), molta gent al carrer (tot i que crec que menys que d'altres anys. Segurement, però, és una visió subjectiva que potser no és certa) i l'espai que cada any porta polèmica: les Barraques.

ESCOLTA-HO

Quan encara no ha arribat la festa, porta polèmica la seva ubicació i els veïns i les veïnes que es queixen perquè els hi han posat al costat de casa. I quan ha acabat, les queixes venen pels aldarulls que hi ha hagut i els excessos d'alcohol entre menors.
Durant molts anys vaig participar en l'organització de les barraques i vaig tenir una barraca amb la meva entitat. Ara, vist des de fora des de fa uns quants anys, i miran-t'ho amb certa perspectiva, puc dir vàries coses.

La primera, abans que res, hem de saber valorar molt positivament l'esforç que fan prop de vint-i-cinc entitats de la ciutat per tal d'oferir, durant tres o quatre dies, un espai d'aquest tipus. Hi dediquen moltes hores, moltes reunions i molt esperit voluntariat per tal que els i les joves de Sant Cugat, majoritàriament, trobin un espai on sentir-se a gust, trobar-se amb gent, etcètera. Totes aquelles persones que vulguin trobar aspectes negatius a les barraques, els trobaran. Segur. Sóc el primer que ara, vist des de la distància del que només hi va a fer una cerveseta o a fer-la petar, hi veu coses que cal millorar.

Però cal tenir molt present que en un espai per on hi passa tanta i tanta gent cada nit és molt difícil que no s'hi produeixin fets negatius. Tan sols cal saber detectar-los, abordar-los i tractar-los com el que són, sense voler que aquests fets tirin per terra la feina de molta gent i un projecte que ha donat i ha de donar encara molt de joc.
Jo, perquè no diguin que no em llenço a la piscina, penso que hi ha coses que cal intentar millorar, sense que això vulgui dir replantejar-se cap model: s'hauria d'intentar trencar amb aquesta imatge de gueto apartat de la resta de la festa major que crec que cada any s'accentua més. Caldria fer-les més transversals en les edats, que cada edat hi pugui trobar el seu espai i el seu moment (això passava al començament i crec que s'ha perdut). I caldria, també, saber-les ubicar el més a prop possible del nucli neuràlgic de la festa major, en un espai fixe que tothom es pugui fer seu i on no calgui agafar vehicle per anar-hi.
De totes maneres, ja que sembla que tothom té ganes de qüestionar-se coses (un fet, sens dubte, molt positiu), per què no ens qüestionem què passa amb el model global de la Festa Major o amb la festa major “particular” que cada any es munta la carpa del Centre Popular Andalús, aquesta sí al centre de la ciutat ?

Tancar els ulls i obrir-los només per veure allò que ens interessa ens dóna una imatge distorsionada de les coses. Segur que si ens ho mirem tot des d'una perspectiva més global, veurem que les Barraques no són, ni de lluny, l'espai més qüestionable de la nostra festa major.

GUIM PROS
Propietari de l'espai gastronòmic i cultural Terra Dolça



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.