Per què escric?


  • Comparteix:

victor.alexandre

Victor Alexandre


Publicat: el 10/ago/09
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa un cert temps, una revista mensual d'informació general em va fer una pregunta que em va molestar una mica. La pregunta era: 'Per què escric?'

ESCOLTA-HO

No era pas una pregunta formulada amb mala fe ni res per l'estil, però em va molestar perquè hi havia en ella un element ofensiu que em sembla que no havia estat prou ben reflexionat. M'explicaré. Per què aquesta pregunta no es fa mai a un metge, a un advocat, a un lampista o a un pastisser? Per què no se'ls pregunta mai: “Per què fas de metge?” o “per què fas d'advocat? o “per què ets lampista? o “per què ets pastisser?”. Per què un escriptor ha d'explicar sempre per què escriu i, en canvi, aquells que han triat altres professions n'estan exempts? Doncs per una raó molt senzilla: perquè la professió d'escriptor no gaudeix de la mateixa consideració social que les altres. Ser escriptor es considera un hobby, una cosa que hom fa com a complement després de guanyar-se la vida en coses serioses. L'escriptor és l'element exòtic de la família, és com el nen que té traça per escriure i que per Nadal se l'enfila dalt d'una cadira perquè expliqui un conte o reciti una poesia i la família el pugui aplaudir. Però passen els anys i els escriptors ens veiem obligats a respondre dia rere dia la mateixa pregunta perquè l'opinió que la societat té de nosaltres continua essent la mateixa. Doncs bé, jo escric perquè és la meva feina. No hi veig la notícia. La notícia seria, en tot cas, que essent escriptor fes de lampista. Però, si sóc escriptor, què se suposa què he de fer, si no és escriure? Pel que fa als meus llibres d'assaig puc dir que cadascun té la seva pròpia personalitat, però el discurs de fons és el desacomplexament nacional. Cal tenir en compte que fins i tot els catalans més convençuts necessiten reafirmacions. Som humans i hi ha moments per a tot, fins i tot per al desencís. Aquest és l'objectiu dels meus llibres, fer pensar a les persones i dotar-les d'elements de reflexió per tal que se sentin més fortes i més afirmatives.

VÍCTOR ALEXANDRE
Escriptor i periodista




  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.