El finançament local


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 18/des/08
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Els mitjans de comunicació ens han informat que Sant Cugat rebrà 13 milions d'euros dels fons estatals d'inversió local.

ESCOLTA-HO

Mire-m'ho una mica, deuen ser uns 150 o 160 euros per persona, per tant, tot s'ha de relativitzar. Però, tanmateix, el que és evident és que és bo que els diners de l'Estat vagin a parar als municipis, en aquest cas es dediquen a inversions, que volen reactivar una mica l'economia. Però, sobretot, tenint en compte que els diners municipals són sempre els més ben aprofitats, siguin per inversions o per despesa corrent. El ciutadà a qui troba pel carrer és al regidor o a l'alcalde, difícilment troba el diputat o el president del govern. I és allà on hi ha les deficiències més clares, i on les necessitats es veuen més evidents.

Ja fa temps que m'ha estranyat que, en diferents campanyes polítiques, tot i que ara últimament s'ha modificat una mica, per exemple les que hi va haver abans de les eleccions municipals, es fessin moltes reivindicacions però en canvi no es fes una reivindicació bàsica, com és que els ajuntaments tinguessin una participació molt més gran dins els fons de l'Estat.

Potser ho he dit alguna altra vegada aquí però, en tot cas, ho vull ratificar en motiu d'aquesta notícia: a l'Estat espanyol els municipis participen amb un 16% dels diners públics que es mouen. A Suècia els municipis participen amb un 55% dels diners públics que es mouen. Penso que ha arribat l'hora que tots els ajuntaments i tots els polítics i polítiques reivindiquin que la piràmide tingui una base molt més sòlida amb allò que es troba a prop dels ciutadans, que són els municipis. A partir d'aquí, evidentment, haurem de finançar les autonomies i també, potser, haurem de finançar el govern central. Però el fet que comencin a donar diners des del govern central cap als municipis hem de considerar-ho una notícia positiva.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.