En la mort de Baltasar Porcel


  • Comparteix:

lluis.recoder

Lluis Recoder


Publicat: el 19/mai/10
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Aquest vespre, a les vuit, el Teatre-Auditori acull l'acte central del programa d'homenatge que la ciutat li ha retut al desaparegut escriptor Baltasar Porcel. Es tracta de la representació del muntatge 'Retorn a Andratx'. Des de Cugat diari, recuperem l'article que l'alcalde Lluís Recoder va escriure arran de la mort de Porcel, i que aquest mitjà va publicar el 2 de juliol de 2009.

Ha mort en Porcel, no ha estat per sorpresa, sabíem de la seva malaltia i també de l'optimisme aparent amb què l'afrontava. En una llarga conversa a la seva casa de Valldoreix, poc després de la seva primera intervenció quirúrgica, treia tot el ferro i importància al que ell qualificava d'ensurt, prova de la seva desbordant vitalitat. Aquests dies es parlarà molt d'ell i de la seva obra i voldria fer algunes aportacions personals a la biografia d'en Baltasar.
Ell era ell, era un home de caràcter que, com ahir vaig sentir a l’expresident Pujol, de vegades era incòmode expressant el que sentia. Va ser un home sovint menystingut malgrat el seu excepcional nivell, menystingut pel sectarisme d’una certa esquerra catalana que demana adhesions incondicionals com a passaport a la glòria. Altrament, l’oblit és el càstig.
I ell era un home que evolucionà d’un anarquisme individualista a un liberalisme en el sentit modern de la paraula. Però la fe marxista que l’hauria redimit davant d’aquest món, mai el va seduir, com mai no el van seduir les causes que situaven l’estat per damunt la persona. No és cert que no fos un home compromès amb el país. Ho fou pel sol fet de dur el català als més alts nivells d’excel·lència literària, però alhora sentia la causa de la defensa del català i dels drets nacionals de Catalunya com la seva causa.
Molts recordaran, com jo, el seu vibrant discurs a la Nit Literària d’Omnium Sant Cugat de fa dos anys, en la qual transformà el seu discurs d’escriptor homenatjat en una defensa de la llengua menystinguda i del país atacat des de dins i des de fora. Aquesta era una part del Porcel que vaig conèixer, però per damunt de tot era un gran novel·lista, un excel·lent novel·lista i escriptor. Obres com “El Cor del senglar”, “L’emperador o l’ull del vent” o “Olímpia a mitjanit”, que són part de la seva darrera producció, el situen entre els millors dels millors a nivell universal.
I per acabar deixeu-me reproduir una part de la seva dedicatòria en el llibre d’honor de l’Ajuntament de Sant Cugat, quan l’any 2000 va ser el pregoner de la Festa Major, el meu primer pregoner com alcalde. Deia així:
”...m’agrada el poble antic, els carrers estrets i empedrats, la presència romàntica del Monestir, i m’agraden els jardins tranquils, amb les garses que volen senyorívoles...I crec que les viles com Sant Cugat tenen un paper important a jugar en el futur català dins d’Europa: el convertir realment Catalunya en una xarxa homogènia, plena de vectors, com ja havia passat a principis de segle”
Baltasar Porcel, descansa en pau, la teva obra et mantindrà viu entre nosaltres i els que vindran darrera nostre.

LLUÍS RECODER
Alcalde de Sant Cugat



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.