Afganistan: una dècada en guerra


  • Comparteix:

arcadi.oliveres

Arcadi Oliveres


Publicat: el 8/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Abans d'ahir un nou atemptat a l'Afganistan va causar més de 60 morts. No pel fet de ser un acte reiteratiu ens ha de preocupar menys. Cada vegada són més víctimes humanes les que es donen en aquesta guerra. I potser ara que just s'acaba de complir 10 anys del seu començament ha arribat el moment de plantejar-nos si aquesta guerra té, si ha tingut o si tindrà algun sentit.

ESCOLTA-HO

Quan es va començar l'any 2001, el president Bush va dir que la feia per tres motius: primer, anar a buscar a Bin Laden (a qui s'acusava com a responsable dels atemptats de l'11 de setembre); segon, millorar la condició de la dona afganesa, i tercer, reduir el tràfic d'heroïna. A en Bin Laden l'han trobat i l'han mort sense judici (però ho ha fet el Pakistan, no l'Afganistan). D'altra banda, la dona afganesa, com tantes vegades s'ha dit, no ha millorat gens ni mica la seva condició en aquests últims mesos. I per acabar, d'acord amb l'ONU, des que els americans van arribar a l'Afganistan, el tràfic d'heroïna s'ha multiplicat per cinc. Per tant, ens hem de preguntar quins són els veritables motius d'aquesta guerra i, al final, els trobem en una cosa que sempre s'ha dissimulat: la construcció d'un viaducte que porti el producte des del Casp fins a l'Índic, travessant l'Afganistan, Turkmenistan i Pakistan.

El petroli és una vegada més un motiu de guerra, sense oblidar, per altra banda, la famosa situació estratègica que té Afganistan, que està, des del punt de vista dels Estats Units, molt ben situat per seguir tenint tropes: situat a prop de Rússia, de la Xina, de l'Índia, de l'Orient Pròxim. És a dir, d'una manera que a ells els hi pot interessar tenir tropes allà. Unes tropes que, tammateix, estan aliades amb altres tropes, entres les quals hi ha l'espanyola, i que totes elles haurien d'haver abandonat el país fan molts anys per benefici de la seva població.

ARCADI OLIVERES és economista i president de la Unipau i la Fundació Justícia i Pau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.