S’ha acabat el que es donava


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 9/des/11
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa uns dies llegia al diari una preocupant enquesta que mostrava que la majoria dels i les catalanes avalen les retallades que s'estan duent a terme. Les receptes liberals s'erigeixen com les més acceptades per fer front a la delicada situació econòmica que vivim, i mesures com reduir el nombre de funcionaris, reduir la pressió fiscal per tal d'afavorir l'economia o introduir el copagament gaudeixen d'un alt consens.

Banquers, grans empresaris, ideòlegs neocons i la dreta de tota la vida s'estan fent un fart de riure. Fa un parell d'anys semblava que tenien l'aigua al coll i que part del “xollo” perillava. Ara, respiren alleujats i veuen com el seu discurs ha estat àmpliament acceptat i no només no es replanteja el model, sinó que s'hi aprofundeix. Que un país no passa per l’aro? Doncs fotem el president al carrer i posem un dels nostres amigotes.
'L'esquerra' majoritària en té bona part de culpa. Amb el suposat enemic a l'UCI podien haver plantejat -com a mínim- un retorn a les tesis keynesianes. Podien haver intentat enfortir el seu projecte de l'Estat del Benestar, però no ho han fet, i en comptes d'això han certificat la seva defunció com a projecte polític. El Tory Blair way-of-life s'ha apoderat de la socialdemocràcia d'arreu, que ha reduït les seves diferències amb la dreta a 4 anècdotes. Compartint-lo o no, després de la 2ª guerra mundial la socialdemocràcia plantejava un projecte alternatiu a liberalisme i socialisme. A dia d'avui, ha mostrat que no té cap alternativa al neoliberalisme ni massa manies a l'hora de tirar endavant els pitjors atacs als drets socials i laborals des de l'arribada de la “democràcia” (cometes al cub). No oblidem que cap dels 169 diputats del PSOE va qüestionar ni una sola coma de la reforma laboral. I ahir Zapatero acceptava, igual que Rajoy, les noves “propostes” de Merkel i Sarkozy.
Així doncs, entre els qui per combatre la crisi no tenen altra recepta que privatitzar, reformar una i altra vegada el mercat laboral o retallar drets socials, i els qui plantegem que aquest sistema no és viable i cal un canvi estructural, ja no hi ha punt intermedi. El sistema no funciona ni ha funcionat mai. I quan quelcom no funciona, toca reiniciar.
IGNASI BEA és regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.