Fins quan?


  • Comparteix:

ignasi.bea

Ignasi Bea


Publicat: el 13/abr/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Fa 15 dies els bombers d'Aldaia (País Valencià), alertats per un veí que feia dies que notava una olor especialment desagradable provinent del pis del costat, descobrien una dona que feia prop de 2 mesos que era morta.

Aldaia, Atenes, Bucarest

Fa 15 dies els bombers d'Aldaia (País Valencià), alertats per un veí que feia dies que notava una olor especialment desagradable provinent del pis del costat, descobrien una dona que feia prop de 2 mesos que era morta. El seu fill de 22 anys, que vivia al mateix pis, no havia notificat la seva mort perquè depenia de la pensió de 600 euros per subsistir. Abans que morís, la seva mare i ell vivien de la pensió i la mendicitat.

Una setmana més tard, un jubilat grec de 77 anys es va suïcidar d'un tret al cap davant del parlament mentre cridava que no volia deixar deutes als seus fills. En una nota que va deixar escrita, deia que l'actual govern no li deixava cap altra opció que buscar el menjar a les escombraries. La pensió que durant 35 anys havia pagat s'havia esfumat entre plans d'ajust, retallades i rescats de la troica, i ara no veia cap altra sortida que treure's la vida.

I fa una mica més d'un any, un home de 41 anys es llençava al buit des de la part més alta del parlament romanès cridant 'heu tret el pa als meus fills!'. Electricista de 41 anys amb dos fills, un d'ells autista, havia perdut l'ajuda que rebia per tenir cura del seu fill, i no per casualitat. El 2009 el govern romanès havia accedit a un crèdit internacional de 20.000 milions d'euros. Les condicions imposades per l'FMI eren les de sempre: reducció de salaris públics, retallada i eliminació d'ajuts socials, etc.


Rescat

I els últims dies es parla molt d'un possible rescat a l'Estat Espanyol. I li diuen així perquè cal posar nom a les coses, perquè anomenar rescat al que fan els nois de l'FMI i el BCE és com quan els EUA van batejar la invasió d'Afganistan amb els noms de Justícia Infinita i Llibertat duradora.

Quan la troica assumeixi el poder, s'ha acabat el bròquil. Els governs electes ja no serviran per res, i un grup de funcionaris europeus decidiran què podem fer i què no. El Parlament haurà d'aprovar sí o també les condicions que ens imposaran per tal de rebre els diners promesos: privatitzar-ho tot (si és que encara queda res per privatitzar), acomiadar entre una cinquena i una quarta part del funcionariat, i liberalitzar encara més el mercat laboral, entre d'altres. Si avui la situació a casa nostra ja és insostenible, amb un atur juvenil que supera tots els límits, amb desenes de desnonaments diaris i amb una progressiva precarització de les vides de la majoria, després d'un hipotètic rescat semblarà que hagin passat les tropes d'Atila l'hun: ni les males herbes tindran esma per créixer.


Això és el sistema

El sistema s'esforça a diari per deixar palesa la seva inviabilitat i ho aconsegueix amb escreix. Res de fracàs ni de crisi econòmica temporal: el sistema ÉS això. El sistema és Aldaia, Atenes i Bucarest. I fins que no ho tinguem clar i ens arremanguem per construir quelcom nou, els pedaços que anem posant a aquest sistema pervers des de l'origen només faran que agreujar la situació.

IGNASI BEA és regidor de la CUP



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.