La importància d'un bon pla de prevenció


  • Comparteix:

jaume.massanes

Jaume Massanes


Publicat: el 6/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

L'Assemblea General de Nacions Unides va declarar el 2011 com l'Any Internacional dels Boscos per sensibilitzar sobre la gestió sostenible, la conservació i el desenvolupament sostenible de tots els tipus de boscos. Aquests proporcionen refugi, són una font d'aliments, medicines i aigua potable, i ofereixen una àmplia gamma de serveis ambientals, inclosa la conservació de la biodiversitat, l'abastiment d'aigua, la captura de carboni, el control d'inundacions i la protecció contra l'erosió del sòl i la desertificació. Tenen un paper vital en el manteniment d'un clima estable i el medi ambient mundial. Uns bons plans de prevenció, el coneixement del terreny i disposar dels mitjans necessaris afavoreixen el manteniment dels ecosistemes forestals que poden ajudar a augmentar la nostra resistència al canvi climàtic.

ESCOLTA-HO

Malauradament aquest any, a Catalunya, concretament durant el mes de juliol, es van declarar dos incendis a l'Alt Empordà (iniciats a la Jonquera i a Portbou) que van afectar les comarques gironines. El primer va afectar unes 13.963 hectàrees de 19 municipis, ha causat dues morts i ha cremat durant sis dies. El de Portbou, d'altra banda, va cremar 50 hectàrees i va provocar la mort de dues persones que intentaven fugir de les flames escapant pels penya-segats en direcció al mar. Paral·lelament uns 3.200 abonats es van quedar sense llum i 1.700, sense telèfon.

Veure les imatges en directe o per la televisió ens va produir a tots una sensació de fredor, impotència i tristor i sempre ens ve al cap la mateixa pregunta: s'ha fet tot el possible per evitar-ho? És una pregunta de difícil resposta perquè també intervenen altres factors difícils de preveure com la força del vent o la falta de pluges.

Malgrat tot és molt important disposar d'un pla de prevenció contra incendis el més complert possible i sempre actualitzat.

Dins d'aquesta línia UASC ha preguntat al nostre ajuntament si a la nostra ciutat disposem d'algun pla de prevenció dins del PAM (Pla d'Actuació Municipal) o un PPU (Pla de prevenció d'incendis per les urbanitzacions) que segons la Diputació de Barcelona tots el municipis han de tenir enllestit a l'any 2015.

L'existència d'aquests dos plans cobra una importància vital a Sant Cugat on urbanitzacions com La Floresta, Les Planes, Can Barata, Sol i Aire i una part de Valldoreix estan dins dels boscos de Collserola i amb un índex molt elevat de risc d'incendis.

Un pla de prevenció per incendis forestals a les urbanitzacions contempla, entre d' altres, les següents accions:
- Entregar a la població un quadern d'autoprotecció i un mapa de recorregut d'evacuació en cas d'incendi.
- Consells per mantenir els habitatges privats més segurs i com actuar en cas de confinament a casa.
- Consells si l'incendi ens sorprèn al bosc o dins del cotxe.
- Mantenir sempre actualitzat el mapa de camins i carrers per accessos i recorreguts d'evacuació segura.
- Controlar l'estat d'aquestes vies, la seva amplada mínima i prohibir l'aparcament a les cantonades i en carrers estrets per facilitar l'accés als vehicles de socors.
- Identificar i mantenir l'inventari dels punts on obtenir l'aigua
-Disposar de sistemes d'alarma i megafonia per avisar als veïns.
- Verificar una bona cobertura per telèfons mòbils i tenir els mapes de GPS actualitzats.
- Reduir la biomassa combustible al bosc.
- Estudiar la implantació de l'ús de ramats d'ovelles per incrementar la neteja del sotabosc.

UASC també proposa la creació d'un grup de veïns voluntaris de cada districte que en col·laboració amb la policia de barri pugui:
-Assessorar als bombers a identificar els millors accessos per arribar als punts de foc o als llocs per recollir l'aigua (dipòsits, piscines...).
- Identificar la ubicació de la gent gran amb problemes de mobilitat, d'edat molt avançada i que viuen sols..., i que poden tenir problemes per la seva evacuació.

Aquests plans de prevenció tenen que presentar-se i discutir-se al Consell de Seguretat de Sant Cugat, als Consells de Barri i Grups de Treball de Seguretat.

Evidentment Protecció Civil i les ADF de la nostra ciutat, que tant bona feina fan malgrat las limitacions d'efectius i material , també són actors principals dins de la seva definició i execució.

A dia d'avui encara esperem resposta per part de l'ajuntament. Si finalment la resposta és positiva caldrà felicitar al nostre equip de govern. En cas contrari, animar-lo per que el pla sigui una realitat abans de l'estiu del pròxim any.

JAUME MASSANÉS és portaveu de UASC



  • Comparteix:

COMENTARIS

No tengo por costumbre participar en este tipo de debates pero el tema que trata este escrito me preocupa mucho por mi implicacion en temas de medio ambiente. Creo que el ayuntamiento tiene que decir si tiene o no este plan de prevención porque asume una enorme responsabilidad delante de un hipotetico desastre.

Juan Carlos Sala Garrido. Enviat el 6/oct/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.