El nacionalisme democràtic


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 23/oct/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La paraula nacionalisme, des del final de la Segona Guerra Mundial, arrossega mala reputació i connotacions racistes i xenòfobes. En general, s'aplica a partits o ideologies que defensen nacions sense estat, enfront dels estats establerts.

Per entendre'ns, el PP o el PSOE, no són vistos com a partits nacionalistes, sinó 'nacionals'. Òbviament, aquesta classificació entre nacionalistes i no-nacionalistes no resistiria una mínima crítica intel·lectual, ja que és evident que el sentiment de defensa de la nació pròpia és exactament el mateix entre els partits nacionalistes i els nacionals, o no? Però tot i això, persones de prestigi intel·lectual con Fernando Savater, Alfonso Guerra, etc. no es cansen d'utilitzar l'argument del nacionalisme racista i insolidari, convertint la víctima, que és la nació sense estat, en botxí.

Bé, doncs seria hora que canviessin de discurs, perquè la veritat, ja cansa. El nacionalisme en sí és un sentiment bàsic en tot ésser humà. És aquell sentiment que tenim en quant a primats socials, que ens impulsa a reconèixer un grup com el nostre. Igual que som capaços d'identificar la nostra família.

En resum, és la cola d'enganxar de les societats. El que és diferent, és si aquest nacionalisme es planteja en termes democràtics o no. Igual que el socialisme, també n'hi de democràtic o dictatorial. En aquest moment, España pràctica un nacionalisme imperialista i no democràtic sobre la nació catalana, digui el que digui la Constitució. És a dir, ens nega el reconeixement com a nació. El nacionalisme català, per contra, té una proposta totalment democràtica. És a dir, el dret d'autodeterminació. Només aquest petit detall, hauria de fer reflexionar aquells que s'autoconsideren demòcrates de tota la vida, però no tenen cap vergonya en exercir el nacionalisme 'no democràtic' emparats amb la força de les armes, arribant a dir coses tan gruixudes com que un president democràticament elegit hauria d'anar a la presó si convoca un referèndum. Au, vinga! Una mica de decència...

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.