Els d'UPyD són molt de la broma!


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 15/nov/12
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

Són molt de la broma, els d'Unión Progreso y Democracia, que en un vídeo electoral fan una paròdia de la pel·lícula 'La vida de Brian'!.

El grup Monthy Python va ser un grup trencador que va marcar una evolució fantàstica de l'humor de l'absurd, seguint l'escola dels germans Marx. El seu estil va aconseguir desmitificar tabús i atacar sistemes i concepcions nacionalistes no democràtiques, teocràcies i totes les religions, com a sistema d'imposar dogmes sobre la raó. L'escena original que copia Toni Cantó és la d'un grup de jueus d'una organització política independentista, que es queixen de la conquesta dels romans. Ells es queixen dels romans, però, al'hora, enumeren una sèrie d'avenços tecnològics que van introduir, com el clavegueram, els aqüeductes, etc. L'escena a la pel·lícula és hilarant i brillant, però això no vol dir que el rerefons ideològic carregui contra el nacionalisme democràtic. Els Monthy Python ataquen la rebel·lió contra un poder imperial, per substituir-lo per uns valors teocràtics. De fet, jo crec que d'alguna manera ridiculitzen la religió cristiana i la jueva i, de pas, l'existència d'un estat amb una concepció religiosa específica.

En fi, no ens allunyem d'estudi. La pel·lícula dels Monthy Python està feta per anglesos, que en el seu dia van fer com els romans i varen conquerir mig món. Però, ai las! Totes les nacions i territoris ocupats, els van fer fora quan van poder, malgrat les tecnologies i avenços introduïts. Des dels Estats Units i del Canada, fins a l'Índia, passant per Kènia, Egipte, Irak, Afganistan, o Sudàfrica, mitjançant guerres d'alliberació, o bé seguint la doctrina del dret d'autodeterminació imposat pels EEUU després de la Segona Guerra Mundial. No crec que la intenció de Monthy Python fos defensar el colonialisme, sinó fer entendre que el nacionalisme, sense valors democràtics que el recolzin, no fa progressar les societats. Recordem que els jueus varen ser expulsats pels romans de Palestina, precisament per la seva lluita constant contra el poder dels invasors. Encara que Roma era una societat tecnològicament més avançada, els jueus no volien renunciar al dret a ser una nació lliure.

Els catalans, igual que varen fer els jueus i tantes altres nacions conquerides, portem segles lluitant per recuperar les nostres llibertats i la nostra sobirania im per tant, s'ha d'anar amb compte de fer brometa amb el tema, perquè la darrera atzagaiada de la guerra civil, encara està massa fresca a la memòria col·lectiva dels catalans. Per altra banda, dir que els catalans hem d'estar agraïts pels Jocs Olímpics o la nova Terminal del Prat, en el context d'espoli fiscal crònic que pateix Catalunya és tenir molts pebrots!

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

COMENTARIS

No sé d'on treu que Catalunya és un territori ocupat, d'alguna canço de la trinca? Catalunya és "soci fundador" d'Espanya, no una colonia de l'imperialisme castellà... sigui més rigorós!!

Estanislau Vives Serra. Enviat el 15/nov/12


Sr Estanislau. Crec que vosté té una visió de la realitat molt manipulada i alterada. Que Catalunya és un terrirtori ocupat i expoliat no és cap mentida. Només li recomano que faci lectures d'historiadors que no alterin els fets històrics. Per cert Catalunya no se si és soci fundador però sí soci capitalista o més ben dit "cornut i pagador del beure"

vicenç valls i mercadé. Enviat el 15/nov/12


OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.