TV3 recorda el Valle de los Caídos


  • Comparteix:

mireia.ingla

Mireia Ingla


Publicat: el 23/mar/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El passat dimarts, 19 de març, TV3, la televisió pública de Catalunya, va estar un cop més a l'alçada del que actualment el nostre país necessita: un servei públic audiovisual de qualitat, capaç de liderar audiències i ser un referent de prestigi en el competitiu món de la comunicació. Ara, més que mai, hem d'apostar pels nostres mitjans públics de comunicació, vitals per afrontar el procés cap a l'alliberament nacional. Són una garantia de defensa de la nostra història, cultura i llengua; són, en definitiva, un element essencial en el nostre imaginari col·lectiu.

El reportatge que TV3 va emetre, elaborat per l'equip del 'Sense Ficció', 'Avi et treure d'aquí', ens va fer posar a tots plegats els pèls de punta. El documental gira entorn l'experiència del nét d'un republicà, quan s'assabenta que el cadàver del seu avi va ser exhumat sense el coneixement ni el consentiment familiar i traslladat al Valle de los Caidos.

El Valle de los Caídos és un monument funerari construït per presoners republicans de la guerra civil espanyola, entre els anys 1940 i 1958. Aquesta obra faraònica consta d'una basílica construïda dins d'una enorme roca, amb una immensa cripta i coronada per una creu de més de 150 metres d'alçada.

Franco, amb el seus deliris de grandesa propis de tots els grans dictadors, volia erigir un monument de mides colossals per tal d'enaltir els valors franquistes. La idea inicial era que el mausoleu acollís només els caiguts en el bàndol franquista però el retard en la finalització de l'obra, les pressions d'Europa, les exagerades mides de la cripta i la negativa de molts familiars de combatents nacionals a traslladar-hi les restes dels seus éssers estimats van obligar Franco a canviar la finalitat inicial del faraònic monument funerari.

La cripta havia d'omplir-se com fos i per això va començar una campanya d'exhumació i trasllat de cadàvers, indiscriminadament i sense els permisos de les famílies dels morts. Per justificar aquesta barbàrie, Franco va voler transformar el mausoleu en un monument a la reconciliació i per això calia que els enterrats fossin víctimes dels dos bàndols de la guerra. En total acull quaranta mil cadàvers que conviuen amb les tombes del falangista Primo de Rivera i el dictador Franco.

Ara, les famílies demanen justícia pels greuges ocasionats per la dictadura i encara, en ple segle XXI, no reparats per la democràcia. Aquest vergonyós monument als caiguts per Déu i per Espanya, com se'ns recorda a l'entrada del recinte, pertany al Patrimonio Nacional espanyol, una institució finançada per tota la ciutadania. És urgent que d'una vegada es retorni la dignitat a milers de republicans que van deixar la vida als camps de batalla en defensa de la llibertat. El més greu és constatar la falta de voluntat política de tots els governs espanyols des de la fi de la dictadura. No us perdeu el reportatge!

MIREIA INGLA és presidenta d'ERC



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.