Relativisme, absolutisme i la llei Wert


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 10/jun/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

El nostre cervell, que funciona igual que els dels grans primats socials propers (grup zoològic al quale pertanyem), pren decisions morals i declara el bé i el mal. L'assassinat dels membres del propi grup està mal vist entre els ximpanzés igual que entre el homes. En canvi, no està mal vist assassinar membres d'altres grups (igual que quan els homes fem la guerra i justifiquem l'assassinat en aquest context).

En resum, això vol dir que el bé i el mal no són decisions racionals, sinó emocionals o automàtiques. En part per aprenentatge i en part per genètica, la declaració d'allò que cal fer o que no cal fer, o de com cal comportar-se no es pas fruit de la raó, sinó del sistema operatiu que portem al nostre disc dur. És com si sortim amb una memòria ROM (Read Only Memory), intocable perquè ha estat configurada genèticament, i una altre RAM (Random Access Memory) a la qual instal·lem records i nous programes. La RAM és modificable, però fins i tot aquesta RAM es difícil de modificar. Molts d'aquests programes s'instal·len durant el procés educatiu, i la majoria de la població ja no es pren la molèstia de modificar-los . Els segueix i prou.

És per això que l'Estat espanyol està obcecat en canviar els continguts de la memòria RAM dels nostres infants, per assegurar-se que en el futur són bons espanyols (segons la seva lectura d'Espanya) i estan educats segons els seus codis. És la utilització de la escola amb una finalitat d'adoctrinament des de l'estat. És a dir, pur totalitarisme. És evident (per tothom que no cregui que els deus varen dictar unes lleis concretes, que regien des de l'orientació sexual, fins a la possibilitat de l'avortament, passant per la necessitat d'ablacionar el clítoris o apedregar adulteres), que la clau és la diversitat del pensament.

Éssent els codis ètics una eina de supervivència que pot admetre una relativitat en la seva interpretació, el que cal és preservar una certa llibertat. No cal que tots pensem el mateix i tinguem exactament el mateix codi ètic; el que és important és que els diversos codis que utilitzem tinguin una certa compatibilitat. Que no inhabilitin la convivència. Malauradament això no és el que busca l'Estat espanyol en aquest moment. Els espanyols tenen dret a vot. Potser que reflexionin sobre el que ens convé a tots plegats. Potser haurien de pensar si culminar el genocidi dels catalans és una bona decisió de país.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.