Antiamericanisme i antisemitisme suïcida


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 30/set/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

En aquests moments decisius per a la supervivència de la nació catalana hi ha una qüestió preocupant que és l'antiamericanisme i l'antisemitisme d'amplis sectors de l'esquerra i la progressia catalana. L'esquerra catalana hereva del PSUC porta empeltat en el seu ADN una obsessió antiamericana que es va reforçar en època de la dictadura franquista (els EUA va donar suport al dictador a canvi de bases militars i de tenir un aliat fidel), però que sempre ha impregnat l'esquerra comunista des de la Revolució Bolxevic.

Em recordo a mi mateix fent el batxillerat i llegint llibres i premsa sobre les misèries de la guerra del Vietnam, totes provocades per l'imperialisme americà. Òbviament, la Xina i Rússia passaven per ser les grans defensores de les causes justes. A casa no vàrem ser mai antiamericans ni antiisraelians, però defensar aquestes postures i ser antifranquista era en aquells moments una raresa. El més curiós és que 40 anys després gran part dels catalans segueixen empeltats d'aquest antiamericanisme i també de l'antisemitisme tradicional. Fins a cert punt es lògic que noves famílies polítiques com les CUP, que beuen de la tradició marxista i anarquista, portin l'antiamericanisme en el seu ADN, però costa més d'entendre que aquest també niui en partits de tradició no-marxista com Esquerra Republicana.

En tot cas, més enllà de tradicions i passions, si Catalunya vol aconseguir la independència necessita aliats, i de la tria curosa dels aliats en dependrà l'èxit de la operació. La Transició espanyola no va ser cuinada a Espanya, per entendre'ns, i la indepèndencia de Catalunya necessitarà també de cuiners poderosos. Els Estats Units, Israel i la Unió Europea han de percebre Catalunya com un aliat interessant. La política exterior dels estats no té gaire ànima, perquè és una qüestió de supervivència. Iniciativa o les CUP demanaran ajuda a Putin?

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.