La societat espanyola està malalta de xenofòbia anticatalana


  • Comparteix:

lluis.mont

Lluis Mont


Publicat: el 11/nov/13
Opinió
Més Columnes de l'autor
PDF

La lluita contra la xenofòbia (odi als estrangers, segons el diccionari del IEC) és un treball esgotador, perquè va contra corrent de l'ànima humana. Probablement la nostra genètica ens porta a identificar 'els nostres', és a dir, el nostre grup de primats, i els forasters, si fem cas de les observacions d'alguns primatòlegs. És a dir, que dins d'un grup de ximpanzés, hi ha una consciència moral col·lectiva que condemna actituds com l'assassinat, però en canvi assassinar membres d'un grup rival no té cap connotació moral negativa. És molt il·lustratiu un llibre de divulgació del famós primatòleg de Frans de Waal que explica això en paraules planeres ('our inner ape', traduït al castellà com 'el mono que llevamos dentro').

Castella es va apropiar de la 'marca' Espanya el 1714, encara que la voluntat d'assimilar la resta de nacions de la península Ibèrica per part de Castella ja era molt anterior. Potser de la identificació mental de Castella amb el Regne d'hispània dels Visigots. Sigui com sigui, aquesta malaltia xenòfoba crònica, és la que explica la persecució sistemàtica de la Espanya no castellana en totes les seves variants. Els catalans, finalment, després de molts segles, plantegem un repte independentista seriós, perquè hem deixat de creure en la possibilitat d'una Espanya plurinacional. En tot cas, però, marxem o no, Espanya té una malaltia, que es diu xenofòbia, i que no està disposada a reconèixer. Com quan el sud als Estats Units volia defensar la esclavitud, o els blancs sud-africans el Apartheid. El problema és que per curar-se hi ha d'haver consciència de malaltia, i això és el que Espanya no ha fet encara. Igual que no ha criticat les matances del cop d'Estat del 18 de juliol i la repressió franquista i segueix mantenint 'El Valle de los Caídos' i negant-se a aixecar les fosses comunes de la Guerra Civil. La crisi espanyola no és una crisi econòmica, és una crisi moral i de manca d'homologació democràtica. Poden seguir fent com els turcs, i negar el genocidi armeni, o reconèixer la persecució de l'estat contra els Països Catalans, i començar per demanar disculpes.

LLUÍS MONT és cardiòleg
@montgirbau



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.